Reactor flyttar till centrum: ”Fått hård kritik”

Ungdomshuset Reactor i Husby flyttar in till centrum något som kritiserats hårt av ungdomar, föräldrar och politiker i stadsdelsnämnden.

  • Publicerad 11:55, 29 okt 2018

Ungdomshuset Reactor i Husby ska flytta till lokaler i centrum ovanpå medborgarkontoret.

– Vi flyttar för att de nuvarande lokalerna inte är bra, vi har problem med luften. Det har också varit mycket stökigt kring Reactor med bland annat drogförsäljning och grannar har klagat på stök runt gården, säger Stefan Lindström, enhetschef på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, med ansvar för Reactor.

Flytten har, enligt honom, varit planerad länge och förankrad bland personalen. Enligt honom är det inte aktuellt att fastighetsägaren ska renovera lokalen.

Ungdomshusets målgrupp är ungdomar från 16 till 19 år. I huset finns bland annat verksamheter som gym, kampsport och dans.

– Lokalerna i centrum blir bättre än nuvarande bland annat med en större danslokal.

Får inte plats i nya lokalerna

Men gymmet och kampsportslokalen kommer inte att få plats i nya lokalen.

– Vi försöker titta på om vi kan hitta andra lokaler till de verksamheterna. Kanske kan vi samverka med Husbysimhall och Fryshuset. Vi tittar på det, säger Stefan Lindström.

De nuvarande lokalerna har också en fotbollsplan i anslutning vilket inte kommer att kunna tillgodoses i centrum.

”Tjejerna vill inte vara i centrum”

Reactors nya läge har skapat starka reaktioner från ungdomar och föräldrar.

–  Vi har fått hård kritik. Flera tjejer har sagt att de inte vill vara i centrum och samma synpunkter har framförts från föräldrarna, som inte vill att deras barn är i centrum, säger Stefan Lindström.

Beslutet borde tas demokratiskt genom att ta in önskemål och åsikter av ungdomar

 Niklas Thorén (V), ledamot i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista.

Han menar dock att kameraövervakningen i centrum gjort platsen tryggare och att flera verksamheter flyttat till centrum.

Även politiker i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd är kritiska till beslutet.

– Vi tycker att beslutet borde ha fattats i stadsdelsnämnden och inte av tjänstemän. Ärendet borde tas demokratiskt genom att ta in önskemål och åsikter av personal och ungdomar och att beslut sedan fattas i nämnden, säger Niklas Thorén, ledamot i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista.

Flytten av Reactor beräknas vara klar vid årsskiftet.