Rävskabben frodas på ön – hundar kan drabbas

Rävskabben har ökat på Lidingö. Ju fler skabbrävar desto större risk är det för hundar att drabbas. Johanna Järvinen är en hundägare som nu kommer att bli extra vaksam när hon är ute och rastar sin hund.

  • Publicerad 10:04, 11 feb 2017

Det finns många vilda djur på Lidingö som rådjur, dovhjort, grävlingar, bävrar och rävar. Och just rävar har nu det extra besvärligt. Sedan en tid tillbaka har rävskabben ökat på Lidingö som är en hudsjukdom orsakad av små parasiter.
Rudbodabon Johanna Järvinen är ofta ute med sin hund Eppie.
– Det är jättejobbigt om hunden får det. Och det är tragiskt för rävar som inte kan få någon hjälp, säger hon.
Rävskabben kommer och går med jämna mellanrum.
– Jag vet att det finns rätt mycket rävskabb här, men vi har aldrig drabbats. Men nu kommer jag att hålla extra koll på rävarna och jag kommer inte att utsätta min hund med att gå i områden där man vet att det finns rävar. Jag ska nu ha extra uppsikt och kolla efter symptom. Om hunden kliar sig så kommer jag bli fundersam, säger Johanna Järvinen.
När en räv drabbats så syns det tydligt genom att räven magrar och tappar sin päls. Den oftast så fina svansen blir hårlös som en pinne.
– Rävskabben har ökat. Det finns räv över hela Lidingö. Räven anpassar sig både i naturliga miljöer och i urbana miljöer. De är duktiga på att anpassa sig, säger Lars Junell, ansvarig viltvårdare på Lidingö stad..
Orsaken till att skabben ökat beror på att rävstammen har vuxit på Lidingö. Tillgången på föda har varit bra och då stiger antalet rävar.
– Jag kan inte säga hur många rävar som finns för närvarande, men vi har konstaterat att fler har rävskabb.

Lidingö stads viltvårdare försöker lokalisera skabbrävar för att skjuta de drabbade djuren.
– Vi har en viss riktad jakt på räv. Vi har en ganska bra inblick på var rävarna befinner sig. Och vi försöker även skjuta skabbrävar när vi är ute på vår vanliga jakt, säger han.
Rävskabben kan även föras över till hundar. För hundägare gäller det att vara på sin vakt. Hundar blir lätt smittade om de kommer i direktkontakt med rävar eller om de är på platser där en sjuk räv nyligen vistats.
– Det finns en risk att hundar kan få rävskabb. Det är samma symptom på hundar som på rävar. De tappar hår och det kliar.

Rävskabb på hundar kan vara farligt.
– Om hundar inte blir behandlade så finns det en risk att de kan stryka med. Det gäller att husse och matte sköter om omvårdnaden över hunden. Om man tror att hunden har drabbats ska man uppsöka en veterinär, säger Lars Junell.
Mulualem Feleke, veterinär på Djurkliniken Lidingö:
– Det kommer in hundägare då och då med hundar som har rävskabb. Jag behandlar med droppar i nacken eller salvor, det beror på hur tidigt eller sent man har upptäckt skabb på hunden. Det är viktigt att hålla koll på hunden när man är utomhus och ha bra koll på hundens hud, säger hon.
Är det något speciellt som hundägare på Lidingö ska tänka på?
– Det är som vanligt, det gäller att se efter sin hund när man är utomhus. Men det är ingen fara att vara ute i naturen. Man ska inte behöva oroa sig i onödan, säger Lars Junell.