Räven tog alla hönorna i kvarteret Piskan

Räven raskade från Tanto och dödade alla hönor vid Wollmar Yxkullsgatan. – Det var fjädrar över hela gården och såg ut som ett slagfält, säger Lena Israelsson en av dem som sköter om hönorna.

  • Publicerad 12:37, 26 jun 2018

Sedan flera år tillbaka har det funnits hönor i kvarteret Piskan mellan Wollmar Yxkullsgatan och Maria Skolgata. Hönorna sköts om av de boende i föreningen.

Men för ett par veckor sedan fick en räv vittring på hönorna som går fritt på innergården.

– En granne vaknade av att det var ett jäkla kackel och såg en räv som försökte gräva sig in i hönshuset. Han flög ner för trappan och tjoade, räven hade inte våldsamt bråttom men försvann iväg mot grinden, säger Lena Israelsson.

Kom snabbt tillbaka

Lena berättar att hon har kolonilott i Tanto och inte har sett en räv där på 15 år, men att räven måste gått över Ringvägen och in på Maria Skolgata.

Några dagar senare tog räven en höna som bestämt ville sova i en rododendronbuske en natt. Men räven var inte mätt för det, utan natten mot torsdag förra veckan kom den tillbaka och tog alla hönor och en kyckling.

– Det lät som om något skakade mot ett galler, och räven måste varit inne i hönshuset som hade dödat alla. Det var fjädrar over hela gården och såg ut som ett slagfält, säger Lena Israelsson.

Ger inte upp

Men föreningen ger inte upp för det. Man har faktiskt redan lånat in ett par höns från Kristinehovs malmgård vid Högalidskyrkan. Nu ska man komplettera med några fler hönor framöver.

Men kanske framförallt se till att säkra gallergrinden mot Maria Skolgata, samt stänga dörren till hönshuset ännu mer noggrant.

– Räven vet att det är lugnt i kvarteret Piskan klockan fyra så den kommer såklart komma tillbaka, säger Lena Israelsson som berättar att stämningen var låg när man upptäckte att de kära hönorna var borta.

– En och annan tant fällde en tår kan jag säga, för det är ingen produktionsenhet att ha höns inne i stan utan det blir som sällskapsdjur.