Den berömda räven syntes till senast den 23 december. Foto: Claes Backman

Räven som delar Gubbängen i två läger

En närgången räv stryker omkring i Gubbängen och närliggande stadsdelar. Nyligen åt den upp Karin Linders höns och sedan fick den fatt i någon annans katt. Nu rasar boende i området.

  • Publicerad 13:34, 29 dec 2017

Sedan några månader tillbaka har en räv smugit omkring bland bostadshusen i Gubbängen och Tallkrogen. Till en början var den uppskattad, men när den tog Karin Linders höns och gav sig på en och annan katt fick de boende i området nog. 

– Jag kände spontant att jag ville att någon skulle skjuta den, säger Karin Linder.

Det var i förra veckan som Karin Linder skulle titta till sina höns i trädgården och gjorde en makaber upptäckt.

– När jag kom ut på morgonen såg jag ju att hönsen var borta och rätt som det var kom räven ut ur en buske med en av våra hönor i munnen. Jag sprang efter den och skrek att den skulle släppa min höna, som en annan galning, säger hon. 

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Karin berättar att hon hade hört talas om att räven fanns i området men det var inte förrän den tog hennes hönor som hon kände att hon ville få bort den. 

– Jag tycker bara att det känns olustigt att den är i trädgårdar. Många rävar bär ju på sjukdomar också då är det inte så trevligt att ha den så nära sig när man har småbarn. Nu är jag jätterädd att den ska komma tillbaka. Tre av hönorna är ju kvar. Jag är jätteledsen, säger hon. 

Diskussionerna i en lokal Facebookgrupp har varit heta och delar folk i två läger. 

”Så kul att vi har en egen räv här i gubbis! Gubbis-räven!”, skriver en.

”Helt Otroligt! Sitter och kollar ut genom fönstret på Diskusvägen! Kommer räven på gatan med en katt i munnen som den släpar på!”, skriver en annan.

”Är det ingen som kan skjuta rävjäveln? Måste man be om särskilt lov?”, skriver en tredje.

"Får räkna med räv" 

Stadens viltvårdare Tommy Tuvunger, menar att en vanlig människa inte behöver vara rädd för räven.

– Har man djur i trädgården, exempelvis höns som inte är inburade ordentligt, då får man räkna med ett besök från räven. Så har det varit i alla tider, säger han och tillägger:

– Är räven sjuk, eller skadad får vi väl se vad vi gör åt det. Inget djur ska lida, men annars får man leva med den.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android