"Vi måste göra allt för att få stopp på detta". Tillsynsmannen Arne Selander visar runt vid Söderbysjön i Nackareservatet. Foto: Pekka Pääkkö

Rave i Nackareservatet väcker ilska: ”Ett jätteproblem”

Ett dunka-dunka som håller invånarna vakna på nätterna, djur som störs och mycket droger. Rave-festerna i Nackareservatet väcker ilska – men försvaras också. Nu försöker polisen ta krafttag mot de olagliga träffarna som lockar hundratals besökare.

  • Publicerad 05:00, 2 jul 2020

– Titta här, vid Hästhagsbadet, och längre bort, vid Söderbysjön, det är ett par platser där de brukar ha festerna. Vi har hittat hundratals patroner efter olika fester, som används för att berusa sig. Vi får städa upp efteråt. Men det största bekymret är de höga ljudnivåerna som stör invånarna, säger Arne Selander, tillsynsman i Nackareservatet.

De senaste veckorna har ravefesterna väckt ilska, till exempel för att invånare i Björkhagen, Kärrtorp, Bagarmossen och Nacka inte kan sova på nätterna, eller störs av festerna.

Oro för djuren

En av dem är Anneli i Björkhagen.

– Jag vaknade klockan ett förra helgen. Sedan var jag vaken till sex på morgonen. Väldigt störande. Jag tänker också på hur djuren påverkas, säger hon.

Arne Selander vid Hästhagsbadet vid Källstorpsjön där det varit rave-fest tidigare. Foto: Pekka Pääkkö.

Det är ett jäkla dunka, dunka

Christer i Björkhagen

Christer, en annan kritisk Björkhagenbo, vill förtydliga att han inte är emot dans och musik i sig.

– Men när det håller på från elva på kvällen till åtta på morgonen, och det dessutom är så varmt att man måste ha fönstret öppet, då blir det för mycket. Det är ett jäkla dunka, dunka. Men till slut somnade jag, säger han.

Tar sig igenom vägbommar

Tillsynsmannen Arne Selander berättar att väktare nu patrullerar i Nackareservatet på helgnätterna för att hålla koll.

– Vi måste göra allt för att få stopp på detta. Det är ett jätteproblem och det blir skadegörelse med. De klipper sönder lås till vägbommarna för att ta sig in med bil för att få dit ljudanläggningar, säger han.

Fakta

Tar djuren skada?

Flera invånare oroar sig för om djuren, till exempel rådjur, tar skada av den höga musiken som finns på ravefesten.

Jägaren och naturvårdaren Fredrik Eriksson i Stockholm säger så här:

– Ljudet stör dem. De blir rädda och det är obehagligt men djuren flyttar sig därifrån så det är ingen fara.

Visa merVisa mindre

Sofie Ordell är kommunpolis i Nacka. Hon berättar att festerna är olagliga, eftersom ingen sökt tillstånd varken för offentliga tillställningar eller för att ha fest i ett naturreservat.

Det var väldigt mycket narkotika

Sofie Ordell

– Vi var där i helgen. Vi uppskattade att det var 200 personer på en av platserna. Väldigt många vuxna var narkotikapåverkade. Det var väldigt mycket narkotika, till exempel kokain och amfetamin och vi rapporterade 18 personer för narkotikabrott. Mer hann våra två poliser inte med, säger Sofie Ordell.

Hon säger att flera klagomål kommit in till polisen.

– Vi skulle önska att man visade större hänsyn till människor och djur som bor och vistas i närheten. Nedskräpning, som glaskross, är inte heller ok, säger Sofie Ordell.

Polisen samarbetar

Nackapolisen har precis börjat titta på hur de kan komma åt ljudvolymen. De ska samarbeta med Stockholmspolisen.

– Polisen måste alltid prioritera de mest akuta ärendena. Men vår förhoppning är att vi ska få till en plan nu och att det arbetet kommer märkas, säger Sofie Ordell.

Mitt i har försökt att nå någon av sommarens festarrangörer utan resultat.

Läs mer i kväll: ” Han försvarar ravefesterna: ”Inte hög musik för att provocera”.