OSÄMJA. Rävar rör upp känslorna på Stora Essingen. (OBS: Bild från Liljeholmen där en räv uppehöll sig i flera veckor hösten 2020) Foto: Mitt i

Rävbråk har blossat upp i Stockholm

Ett bråk om rävar rör upp känslorna på Stora Essingen.

  • Publicerad 11:36, 5 jul 2022

Det hängde en katt i munnen på den.

Det är Svenska Dagbladet som rapporterar om att flera rävungar har skapat en livlig debatt på Stora Essingen i Stockholm.

Enligt SvD började allt i samband med att en rävmamma blev påkörd av en bil och dog en majkväll 2021. Kvar lämnades fyra unga rävungar som på egen hand fick försöka överleva.

Under våren 2022 angreps en höna på ön av en räv, och när ägaren till fågeln skrev om detta på Facebook drog debatten igång om rävarna borde få finnas på ön eller inte. Vissa berättade att de blivit jagade av djuren och att de borde förgiftas – medan andra ville skydda djuren.

– Det blev ju en väldig debatt efter mitt inlägg. Det har funnits vissa besserwissrar som påstår att det jag upplevt inte är sant. Som vet bättre än ögonvittnet, men jag bemöter inte sådana, säger personen till SvD.

Katt i munnen

En annan boende på Stora Essingen beskriver ett möte med rävarna under en kvällspromenad med hunden. Det hela slutade med att en räv jagade in dem i trapphuset.

En annan gång såg den boende räven från sin balkong.

– Det hängde en katt i munnen på den. Det händer. Det har blivit värre senaste tiden och det är framför allt en av rävarna som är väldigt stor som beter sig såhär, säger personen till SvD.

Viltvårdaren: Inte aktuellt att skjuta

Enligt stadens viltvårdare Tommy Tuvunger kan problemet bero på att två rävtikar har fått en kull med ungar nära inpå varandra och det därför blivit många rävar på liten yta. Men troligtvis löser sig det här över tid. När rävarna blir äldre, och rör sig över större geografiska områden, lämnar de troligtvis Stora Essingen.

– Skulle det bli ett jätteproblem får man åtgärda problemet. Då får man besluta om skyddsjakt. Men där är vi inte i dag, man går inte bara ut och skjuter en räv, säger Tommy Tuvunger till SvD och förklarar att det skjuts en räv i Stockholm ungefär vart femte år.