Lära sig. Zemzem kommer till träffarna varje vecka för att umgås och för att läsa, skriva och prata svenska. Foto: Stefan Källstigen

Rävar och igelkottar intar utställning i Rinkeby

Den som tänkt besöka Skansen kan tänka om. Nu trängs nämligen igelkottar, rävar och bin från det svenska djurriket på väggarna i Rinkeby Folkets hus. Där pågår Språkbrukets senaste utställning: "En älg i Rinkeby".

  • Publicerad 17:13, 16 sep 2022

Från rummet precis till höger bakom trappan innanför entrén till Rinkeby Folkets hus hörs ett förväntansfullt sorl blandat med höga skratt.

Här har kvinnorna från föreningen Språkbruket samlats för att äntligen visa upp de senaste månadernas arbete genom en vernissage, dit både nära, kära och boende i området bjudits in.

Roligt. Dunya Shueb uppskattar träffarna och samtalen med de andra deltagarna. Foto: Stefan Källstigen

"Lite av en ny chans"

Dunya Shueb, en av deltagarna, visar upp ett broderi av en anka. Hon har en del hälsoproblem men träffarna med Språkbruket, som sker två eller tre gånger i veckan, får henne att må bättre.

– Jag är jätteglad när jag kommer hit. Vi pratar om vad som har hänt i veckan, hur det är med allas familjer. Ibland är det glädje, ibland problem, som livet är. Det är jättebra. Och lärarna är så snälla, säger hon.

Språkbruket. "Här får jag lite av en ny chans", berättar Amineh Eskandar. Foto: Stefan Källstigen

Amineh Eskandar håller med.

– Jag är pensionär, annars går jag mest bara hemma, det är tråkigt och jag blir trött. Här broderar jag, syr, läser och skriver till och med! I mitt hemland gick jag inte i skolan, min pappa dog och jag var tvungen att hjälpa mamma. Det var inte bra för hjärnan. Här får jag lite av en ny chans, säger hon.

Språkbruket har även en mindre grupp för kvinnor som behöver träna på mer grundläggande svenska. Här går Zemzem, som också trivs.

– Jag vill lära mig svenska, det är viktigt för mig, och det är därför kommer jag hit. Jag förstår mer än vad jag pratar, säger hon.

Igelkott. Flera olika svenska djur pryder nu Rinkeby Folkets hus väggar. Foto: Stefan Källstigen

Utställning. Flera olika svenska djur pryder nu Rinkeby Folkets hus väggar. Foto: Stefan Källstigen

Djurtema

Under sommaren har de runt 30 deltagarna suttit i Pilparken i Tensta och med en speciell teknik, som bland annat innefattar mjölpasta, målarfärg, tryck och broderi, tagit fram verk med temat "svenska djur", som nu ska pryda väggarna fram till den 27 september.

Förutom broderierna på väggarna har gruppen gjort glasunderlägg med temat "vad som gör en glad", och som både finns att se och köpa i Folkets hus.

Här blandas motiv som mat, katter, blommor och dans.

– Vi dansar ibland! Eller så gör vi gymnastik. Vi brukar röra på oss tillsammans när vi ses, som pauser i undervisningen. Det brukar bli jättekul, vi skrattar mycket då, säger Dunya Shueb.

Glädjeämnen. Kvinnorna har skapat glasunderlägg med motiv som symboliserar något som gör dem glada. Foto: Stefan Källstigen

Språkbruket

När design– och kunskapscentret Livstycket i Tensta lades ner 2019 skapades Språkbruket.

Språkbruket är en ideell förening med tidigare medarbetare och volontärer, som ville fortsätta bedriva språkutbildning med textilinriktning i Järvaområdet.

Två gånger i veckan ses nu ett trettiotal kvinnor från Järva för att umgås, skapa, röra lite på sig och lära sig svenska språket bättre.

Visa merVisa mindre