Nyfiken. Oväntat besök i sandlådan. Foto: Patrik Liu Tran

Räv raskar runt i jakt på hamburgare

Den senaste tiden har flera uppmärksammat en räv på Östermalm. Inget ovanligt, enligt stadens viltvårdare.  Men katter på promenad bör se upp.

  • Publicerad 00:03, 16 jan 2022

Om en hund har otur kan den smittas av skabb.

Nyligen tog Östermalmsbon Patrik Liu Tran en bild på en räv när den strosade runt i ett bostadskvarter i närheten av Stadion. När Patrik publicerade bilden på Facebook var det flera som berättade att även de sett räv i stadsdelen. Iakttagelser har också gjorts på Kungsholmen och Södermalm.

– Det är inte ovanligt med rävar i innerstan. Särskilt inte då det finns skogsområden nära, som på Norra Djurgården, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare i Stockholms stad.

Räven är en allätare och i staden kan den lätt få tag på mat.

– Den kan ha tur och hitta en halväten hamburgare. Det är däremot inte så vanligt att den äter råttor, då väljer den snarare sorkar.

Kan den vara ett hot för hund och katt?

– Om en räv får chansen kan den ta en katt. Om en hund har otur kan den smittas av skabb. Men det går att bli av med.

Hur ser man om en räv har skabb?

– Det syns väldigt väl. Ett tecken är att den kliar sig. Sedan brukar det börja med att allt hår på svansen försvinner tills det bara återstår lite hår på tippen.

Enligt Tommy Tuvunger är ett annat tecken på skabb att räven inte är rädd för människor. Den kan bli avtrubbad av den våldsamma klådan och mista sin naturliga skygghet.Det kan leda till att den får svårare att hitta mat själv och därför söker sig in till staden. Ökad ålder kan också bidra till att rävar håller till i stan. Ju äldre en räv blir desto större områden rör den sig inom medan yngre rör sig mer lokalt.

Linslus. Efter några bilder vandrade räven iväg. Foto: Patrik Liu Tran