Rättspsyk för mannen som tände eld på ambassad

50-åringen som satte eld på Portugals ambassad på Narvavägen i april får inte sitta i fängelse. Mannen anses lida av en psykisk störning och hovrätten fastslår tingsrättens påföljd.

  • Publicerad 11:28, 27 sep 2018

I juli dömde tingsrätten mannen för grov mordbrand. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård och nu har även Svea hovrätt slagit fast påföljden för mannen.

Den i tingsrätten dömde mannen har erkänt brottet och överklagade inte själva domen, utan bara tingsrättens bedömning att han skulle vara psykiskt störd. 50-åringen ville istället sitta i fängelse för sitt brott.

Hovrätten slår också fast att mannen ska betala skadestånd till ett 20-tal målsägande som drabbades av branden.

Hällde ut bensin efter möte

Det var i april som den kroatiske mannen tog sig till Sverige för att sätta eld på Portugals ambassad.

Mannen har själv bott i Portugal och har i förhör påstått att han där har upptäkt människohandel med barn. Men när han kontaktade de portugisiska myndigheterna upplevde han att han inte fick något gehör.

Han tog sig då till Narvavägen där Portugals ambassad ligger. Efter mötet och på vägen ut hällde mannen då ut bensin på golvet, tände på och sprang därifrån. Elden tog fart. Lågorna samt den stora mängder vatten som spolades på den blåklassade fastigheten från 1905 i släckningsarbete orsakade enorma skador.