Råttor invaderar Bredäng centrum

Bredäng centrum har invaderats av råttor. De kommer fram på kvällarna, i flockar. – Det är galet många, säger skadedjursbekämparen Tommy Tuvunger, som uppmanar människor att sluta lägga ut bröd.

  • Publicerad 11:05, 21 dec 2017

De är många och de är orädda. På dagarna håller de sig undan men sent på kvällarna kommer de fram: råttorna som just nu frodas gott i Bredäng centrum. Då springer de hit och dit över torget, och reagerar knappt på människor som går förbi.

– Det började för ungefär en och en halv månad sedan. Sedan har de bara blivit fler och fler. Jag kan se trettio stycken när jag går ut här vid 9–10-tiden på kvällen, berättar en företagare i centrum.

Han vill inte ha med sitt namn i tidningen, av rädsla för att människor ska tro att råttorna finns i hans lokaler. Det gör de inte – de håller till utomhus. Företagaren har filmat dem under många kvällar och visar klippen för Mitt i. På dem kan man se stora och mindre flockar kila runt.

– Jag är inte rädd för dem men det är så äckligt! Jag har jobbat här i ett par år och inte sett något liknande, säger företagaren.

”Det har exploderat”

Strax före jul gjorde han en anmälan till trafikkontoret, som ansvarar för skadedjursbekämpningen på all mark som tillhör Stockholms stad. Samma kväll åkte skadedjurssamordnaren Tommy Tuvunger till Bredäng centrum. Han insåg snabbt att en rejäl insats är nödvändig.

– Det är galet många råttor, jag såg minst 15 stycken på en gång. Det här verkar ha exploderat under de senaste veckorna. Nu sätter vi in extra resurser, säger han.

Råttorna bygger bland annat bo in den stora planteringslådan mitt på torget.  Foto: Märta Lefvert

Tidigare har det bara funnits en betesstation med råttgift på torget, intill den stora planteringslådan mitt emot Ica. Nu sätter trafikkontoret ut råttgift på flera platser, och lovar att följa utvecklingen.

– De härjar runt i den där lådan, och bygger bon där. Det är därför vi haft en betesstation intill den, men nu ser vi att det inte räcker, säger Tommy Tuvunger.

En starkt bidragande orsak till problemet är att människor lägger ut bröd till duvorna. Mängder med små brödbitar ligger kvar på marken när duvorna ätit sig mätta. Det drar till sig råttorna, som snabbt förökar sig när det är gott om mat.

– Om vi ska bli av med råttorna måste människor sluta att lägga ut mat till råttorna, säger Tommy Tuvunger.

Allt fler anmälningar

Bredäng är inte ensamt om att ha problem med råttor. Trafikkontoret får in allt fler anmälningar om råttor från hela Skärholmens stadsdel (se faktaruta) och har på senare tid även gjort insatser även i centrumen i Vårberg, Sätra och Skärholmen.

– Problemet ökar,  i hela Stockholms stad. Det är råttorna och vildsvinen som är vår största utmaning inför framtiden, säger Tommy Tuvunger.

Fakta

Att fler anmäler råttor i Skärholmens stadsdel

Trafikkontoret ansvarar för skadedjursbekämpning på all stadens mark.

Antalet anmälningar till trafikkontoret om råttor i Skärholmens stadsdel har ökat starkt de senaste åren.

2015: 8 st.

2016: 15 st.

2017 (t o m 26 okt): 23.

Källa: Trafikkontoret
Visa merVisa mindre

Fakta

Så här anmäler du skadedjur

Om du störs av vilda djur på stadens mark kan du kontakta Stockholms stads felanmälan på Trafik Stockholm på telefon 08–651 00 00.

Du kan också gå in på stockholm.se och göra en skadeanmälan via webben.

Ännu ett alternativ är att ladda ner stadens Tyck till-app på mobilen och göra en skadeanmälan via den.

Staden ansvarar inte för mark som är privatägd, eller privatägda fastigheter. Finns råttor där är det den privata fastighetsägaren man anmäler till.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre