En allt vanligare syn – inte minst i Gubbängen. Foto: Stefan Källstigen

Råttor håller klorna i Gubbängens kolonilotter

Råttor fortsätter att plåga kolonilotterna i Gubbängen och flera kolonister vågar inte längre gå till sina odlingar av rädsla för gnagarna. I ett nytt medborgarförslag kräver odlare att staden tar ett större ansvar för råttsaneringen. Nu ska stadsdelsförvaltningen utreda frågan.

  • Publicerad 11:19, 26 okt 2016

Det prasslar i buskarna och ligger döda råttor bland bönor- och squashodlingarna. Så beskriver Britta Gussander, ordförande i Gubbängens Fritidsträdgårdar, situationen i koloniområdet.

– Det är farligt och äckligt. När jag öppnar min redskapslåda tittar jag först om det ligger råttskit i, och jag är uppmärksam om det prasslar i buskarna, säger hon.

Problemen med råttor i området har pågått till och från under två år. I september berättade Mitt i om taxen Siri som blev allvarligt sjuk efter att ha ätit råttbajs i kolonin. Taxen Siri smittades av den svåra, men ovanliga, bakteriesjukdomen leptospiros och var nära att dö. Råttor är en av smittospridarna till sjukdomen, som även kan spridas till människor. Efter det har oron blivit större bland kolonisterna.

– Vissa är jätterädda för att gå till odlingarna, särskilt de som har småbarn. En del har också funderat på om de vill ha kvar kolonin över huvud taget, säger Britta Gussander.

Hur känns det?

– Det är jättetråkigt eftersom det här annars är en populär och omtyckt förening.

I ett försök att stoppa råttinvasionen har fyra cementblock fyllda med giftiga vetekorn satts ut bland kolonilotterna. Men det räcker inte, menar Britta Gussander. I torsdags lämnade hon in ett medborgarförslag till Farsta stadsdelsnämnd med krav på bättre sophantering och större samarbete mellan koloniföreningar och staden. Hon skriver att staden måste ta ett trovärdigare ansvar för råttsanering och att hon är trött på att ”jaga råttor, tjänstemän och sanerare”.

– Jag kommer inte att ge mig i den här frågan. Det är inte bara vi i Gubbängen som berörs utan råttorna rör sig över hela staden. Det är ett folkhälsoproblem, säger Britta Gussander.

Vad har du fått för reaktioner från stadsdelen?

– Det märktes att politikerna tyckte det var allvarligt och att de verkar vilja ta tag i problemet. Det måste åtgärdas nu.

Efter Britta Gussanders medborgarförslag har Farsta stadsdelsnämnd beslutat att stadsdelsförvaltningen ska utreda vad som kan göras för att stoppa råttornas framfart.

– Vi har beslutat att förvaltningen ska utreda vad som kan göras, särskilt eftersom det finns en smittoaspekt, säger ordförande Lars Bäck (V).

Problemen med råttor har ökat kraftigt över hela staden den senaste tiden. För att få stopp på invasionen har Stockholm stad ansökt hos Kemikalieinspektionen om att återigen få börja använda ett mycket effektivt råttgift som förbjöds förra sommaren. Kemikalieinspektionen har begärt in kompletteringar från Stockholms stad och hoppas kunna fatta beslut inom några veckor.