Sedan en tid tillbaka har boende på Backvägen fört en kamp mot råttor flyttat in i deras grannskap. Foto: Maria Elmén

Råttor förpestar område vid Arenastaden

Ett område i Solna har ett växande problem med gnagare. Råttor, närmare bestämt. Nu försöker boende längs Backvägen göra gemensam sak för att få bukt med situationen.

  • Publicerad 12:26, 14 aug 2020

Det utförs många stora byggprojekt i Solna som stör gnagarna.

Råttproblem i Solna är inte en ny företeelse. Stora byggprojekt med följande sprängningar, som vid Arenastaden och Råsundatomten, har jagat bort råttorna till lugnare områden. Ett av de områdena verkar vara grannskapet runt Backvägen i Arenastaden.

– Vi flyttade hit 2014. Det har alltid funnits råttor, men på senare tid har det har eskalerat, säger Martin Jansson, ordförande i en av de bostadsrättsföreningar som håller till i området.

Han fortsätter:

– De springer över våra tomter, och när vi grillar på vår uteplats så springer råttorna över gräsmattan. En våra medlemmar som bor på nedre botten fick in en råtta i vardagsrummet. Det är jävligt otrevligt.

Dyrt problem

Råttorna har även gnagt av kablar i bilar, vilket medfört kostnader på tiotusentals kronor för de i föreningen.

Situationen har fått Martin Jansson att försöka göra slag i saken.

– Vi har stenlagt en del av grönskan och då grävt bort några råttbon. Vi har minimerat våra buskage och köpt ett avtal med Nomor (skadedjursbekämpningsföretag, reds. anm.) för att ställa ut betongfällor. Det vi kan göra på våra egna tomter, det gör vi, säger han.

Men större insatser behövs för att få bukt med råttorna. Nu försöker Martin Jansson att få andra hyresvärdar och föreningar i området att göra gemensam sak, och han hoppas att även staden kan kliva in och bekämpa skadedjuren.

"Inte alltid stadens ansvar"

Men att staden kliver in är inte en självklarhet.

– Råttproblem är lite komplicerade, eftersom det inte alltid är stadens ansvar, säger Yuan Kong, renhållningsingenjör på Solna stad.

I första hand är det fastighetsägaren själv som får se till att hålla koll på sitt avfall och sina buskage, menar Yuan Kong.

– Men om medborgaren fortfarande upplever problem kan de göra en felanmälan via stadens hemsida. Då får vi titta närmare på saken. Att få bort alla skadedjur är omöjligt, men vi kan försöka minska antalet råttor. Det bästa sättet för att göra det är att samarbeta.

Sticker inte ut i statistiken

För att få svar på om råttbeståndet ökat på senare tid så hänvisar Yuan Kong till Nomor, som utför skadedjursbekämpning för även stadens räkning.

– Om det ökat är svårt att svara på. Det utförs många stora byggprojekt i Solna som stör gnagarna, men om vi märker dem mer för att de trycks upp till ytan och syns mer eller är fler är svårt att säga. Men jag kan medge att det finns utmaningar med skadedjur i Solna, säger Simon Dott, regionchef på Nomor öst.

Annars sticker inte Solna ut nämnvärt i råttstatistiken, menar Simon Dott.

En råtta som troligtvis dött efter att ha förgiftats i en av föreningens betongfällor. Foto: Maria Elmén

Att undvika en råttinvasion

Se till att alla rör in till huset är täta eller plomberade.

Avloppsbrunnar ska ha ordentligt fästa galler med små hål.

Husfasaden måste vara fri från hål.

Håll rent vid sopkärl.

Rensa bort vegetation vid fasader.

Unvik att ha högar av bråte liggandes, både inne och ute.

Källa: Nomor

Visa merVisa mindre