Var bor du lilla råtta? – På Ovanbygränd i Rinkeby. Foto: Läsarbild Jens Holmström

Råttinvasion på Ovanbygränd i Rinkeby

Boende på Ovanbygränd har tröttnat – filmade råttinvasionen. – Råttorna kommer springande mot en, man måste stampa för att få bort dem. Vi kan inte ha våra barn ute på gården, säger Jens Holmström, hyresgäst. Nu lovar hyresvärden att vidta åtgärder.

  • Publicerad 11:52, 25 jun 2018

Vid skymning kan det vara minst 30 råttor på gården på Ovanbygränd samtidigt, enligt hyresgästen Jens Holmström.

– Vi kan inte leka med våra barn ute på gården och det har blivit värre det senaste halvåret. När man kommer ut på gården springer råttorna rakt emot en – man måste stampa för att skrämma bort dem.

Han är orolig att sjukdomar ska börja spridas på grund av den stora mängden råttor och råttspillning på gården. Han berättar att han anmält det till hyresvärden flera gånger utan resultat.

Råttorna springer rakt emot en – man måste stampa för att få bort dem

Jens Holmström, hyresgäst.

–  Jag ha försökt överallt, hos hyresvärden, kommunen och hyresnämnden. Men det är ingen som vill ta tag i det. Kommunen lägger det på hyresvärden, och de lovar att ta tag i det men sedan händer ingenting.

Nu ska hyresvärden få bort råttorna

Hyresvärden är fastighetsbolaget D. Carnegie & Co. Mitt i har flera gånger tidigare berättat om hyresvärden, som flera gånger kritiserats av hyresgäster för bland annat undermåligt underhåll av lägenheter och gårdar och bristfälliga renoveringar.

– Bilden stämmer att vi har ett problem med råttor där, och vi jobbar just nu med skadesaneringsföretag för att klarlägga hur vi ska kunna åtgärda det, säger Björn Sundberg, kommunikationschef på företaget.

Enligt honom beror en del av råttproblemen på att hyresgäster ibland kastar soporna felaktigt så att råttor lockas dit.

Idag börjar vi placera ut fler fällor i området

 Björn Sundberg, kommunikationschef, D. Carnegie & Co.

– Vi har en utmaning i att få hyresgäster att slänga sopor i avsedda kärl. Det drar till sig råttor när det görs fel. Så det gäller både att sanera och få en bättre sophantering i området.

Vad har ni konkret gjort de senaste halvåret för att komma till bukt med råttproblemen? 

– Vi har haft en kampanj riktad till hyresgästerna om sophantering och vi har haft fällor under jorden. Men i takt med att råttproblemen har ökat har fällorna inte varit tillräckliga. Idag börjar vi placera ut fler fällor i området och gör en analys tillsammans med Anticimex om vad som behövs göras ytterligare för att komma till rätta med problemet.

Flera boende upplever att de larmar till er men att inget händer, varför är det så? 

– Vi har vidtagit åtgärder tidigare och skalar nu upp dessa åtgärder och vi vill också få med kommunen och engagera dem om problematiken i området. 

Kommunen har mark i anslutning till fastigheterna där de också behöver göra insatser för att råttsanera. Vi har kontaktat kommunen om detta, säger Björn Sundberg kommunikationschef på D. Carnegie & Co.