Råtthärjad gympasal stängs för sanering

Den råttdrabbade gympasalen i Sickla stängs för sanering. Det meddelar Nacka kommun. – Kommunens lokalenhet har beslutat att stänga hallen från i morgon för totalsanering, säger Jenny Ryderstedt, pressansvarig i Nacka kommun.

  • Publicerad 14:05, 30 nov 2017

Beslutet att stänga hallen har tagits efter att saneringsfirman lämnat en rapport av vilken det framgår att en stängning krävs.

– Dom åtgärder som gjorts hittills, städning och användning av  råttfällor, har inte hjälpt, säger Jenny Ryderstedt, pressansvarig på Nacka kommun.

Nu prövar saneringsfirman med andra metoder, råttgift, och då får ingen förutom saneringspersonalen vistas i hallen.

– Det är en mer omfattande sanering där saneringsfirman arbetar intensivt i hela hallen, säger Jenny Ryderstedt.

Sett fem eller sex råttor

En idrottslärare som jobbar i gymnastikhallen berättade för Mitt i när tidningen besökte hallen tidigare i veckan att han själv har sett fem eller sex råttor i gymnastikhallen sedan april eller maj.

– Vi hör dom där uppe, sa läraren, och pekade mot en ventilationstrumma.

På tidningens fråga hur stora råttorna varit måttade läraren med händerna och visade på en längd av omkring 20 centimeter.

Kritisk

Läraren sa att han tyckte att situationen var ”jättetråkigt för eleverna” och var kritisk till att ingen ”kommunikation” har gått ut från kommunen om råttorna. Han ifrågasatte också att problemet ännu inte har åtgärdats.

– Man måste kommunicera ut till skolan, sa läraren.

En annan ur personalen som tidningen pratade med sa att det finns barn som känner olust över att vistas i gymnastikhallen med tanke på att det finns råttor där.

Personalen i hallen har fått förklara för barnen vad som har hänt.

Satt upp lappar

Tidigare i veckan hade personalen själva satt upp lappar i hallen där de informerade besökare om att råttor synts i hallen.

Då hade saneringsfirman placerat ut en råttfälla i ett förråd och några ventilationsuttag hade spikats igen.

Skolan och föreningar som använder hallen har enligt Jenny Ryderstedt nu fått information om att hallen stängs för sanering.

Gymnastikhallen kommer att hållas stängd fram till onsdag nästa vecka.