Läkaren körde rattfull. Foto: Montage

Rattfull doktor åkte fast – gick till jobbet

Läkaren stoppades av polis för rattfylleri. Sedan fortsatte han till jobbet – på en klinik för missbrukare.

  • Publicerad 16:58, 6 aug 2018

Läkaren stoppades av polisen på väg till sitt arbete sedan han kört mot rött. Han blåste positivt för rattfylleri och togs till polisstationen och rapporterades.

Därefter åkte han vidare till jobbet, en klinik för vård av missbrukare i Stockholm.

Händelsen inträffade förra våren. Nu anmäls läkaren, som är i 50-årsåldern, till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Läkaren var missbrukare

Ivo yrkar på att mannens läkarlegitimation återkallas, eller i vart fall att behörigheten att förskriva narkotiska läkemedel dras in.

Av anmälan framgår att läkaren har en lång historik av missbruk, och att han även skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel åt sig själv.

När arbetsgivaren fick kännedom om att mannen kommit till jobbet efter rattfylleriet blev han tagen ur tjänst.

Men läkaren hann arbeta några dagar i påverkat tillstånd, vilket är en risk för patientsäkerheten, menar Ivo. Att han gått direkt till jobbet sedan han åkt fast för rattfylleri är ytterligare ett argument för att dra in legitimationen, enligt Ivo.

Dömdes till dagsböter

När mannen åkte fast för rattfylleri hade han 0,37 mg/ml alkohol i utandningsluften. Gränsen för rattfylleri är 0,2 promille alkohol i blodet. Han dömdes för rattfylleri och brott mot trafikförordningen. Påföljden blev dagsböter.

Det är nu upp till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att besluta om läkaren blir av med sin legitimation, eller om det bara blir rätten att skriva ut narkotikaklassade preparat som tas ifrån honom.