Den så kallade lyxbilstjuven släpptes i april efter att ha avtjänat straff för samma slags brott som han nu står åtalad för. I mitten av juli greps han igen. Foto: Mostphotos/Charlotte Årling

Rättegången över: Så vill åklagaren straffa lyxbilstjuven

Igår avslutades rättegången mot den 17-åring som återigen åtalas för att ha stulit lyxbilar, bland annat i Västerort. Den här gången handlar det om totalt 17 stycken.

  • Publicerad 14:54, 20 sep 2017

Pojken ska enligt åtalet ha stulit bilarna på olika ställen över hela länet, varav några i Västerort. Han åtalas för bland annat rån, grov stöld, grovt häleri och olovlig körning.

Nu ställs 17-åriga lyxbilstjuven inför rätta

Det är märken som Porsche, Mercedes, BMW och Jaguar som återkommer i åtalet. Vid flera tillfällen ska han ha gjort på samma sätt som han tidigare är dömd för att ha gjort då han härjat i Västerort och Järfälla, nämligen bryta sig in i villor, stjäla bilnyckeln i hallen och helt enkelt köra därifrån.

Lyxbilstjuven ute – misstänks för flera brott på fem dagar

Två av stölderna ska enligt åtalet ha skett genom rån.

– Han erkänner flera fall av olovligt brukande, alltså att han har använt bilarna, och olovlig körning, eftersom han inte har körkort. Sen menar åklagaren att han även ska ha stulit dem, men det är han inte benägen att gå med på, säger Göran Witt-Strömer, 17-åringens försvarare.

Ytterligare två unga män och en pojke på 15 år åtalas tillsammans med 17-åringen för några av brotten, de andra står han ensam åtalad för.

Falska skyltar

– Förhandlingen har gått helt i enlighet med planen och jag bedömer bevisläget som gott, säger Ingrid Viklund, åklagare.

En fråga som hon menar har stor betydelse för domen är om tingsrätten bedömer att det finns så kallat tillägnelseuppsåt, alltså att 17-åringen stulit bilarna för att behålla dem och göra dem till sina.

– Jag menar att det finns, bland annat eftersom bilarna har falskskyltats, säger hon.

Straffvärdet i fall han skulle dömas för samtliga punkter motsvarar tre och ett halvt års fängelse för en vuxen. Men eftersom han är minderårig yrkar Ingrid Viklund på omkring 14 månaders sluten ungdomsvård för 17-åringen.

Det finns också skyhöga skadeståndskrav på hundratusentals kronor från målsägarnas försäkringsbolag.

Kvar i häktet

Senast i november 2016 dömdes 17-åringen till just sluten ungdomsvård i fem månader, för samma slags brott. Eftersom risken för återfall bedömdes som högt av rätten har han suttit häktad sedan han anhölls i mitten av juli. Han är också kvar i häktet fram tills att domen kommer om en vecka.

– Han inser att det kommer att bli sluten ungdomsvård igen. Det är inte optimalt men alternativet är ju fängelse. Det bästa hade varit om han hade fått bättre uppbackning från socialtjänsten från början. Det han behöver är god omvårdnad, säger försvararen Göran Witt-Strömer.

Ångrar han sig?

– Jag tror att alla vill ha ett annat liv än det han har. Det är ingen sinekur precis.

För de andra åtalade yrkar åklagaren på villkorlig dom och dagsböter respektive skyddstillsyn och fängelse för de två vuxna männen, och ungdomsvård för 15-åringen.

16-åriga lyxbilstjuven gripen i Viksjö: "Han tycker det är lekstuga"

16-åriga lyxbilstjuven dömd igen – men polisen uppgiven inför situationen