Attunda Tingsrätt i Sollentuna. Foto: Most Photos

Rättegång ställdes in då fritagning befarades

Attunda tingsrätt ställde på torsdagen in rättegången mot en 16-årig pojke och tre gängkriminella som åtalats för inblandning i ett misslyckat beställningsmord. Orsaken var att man befarade ett fritagningsförsök då en av de häktade hade fått samtal från en misstänkt manipulerad telefon.

  • Publicerad 12:15, 4 dec 2020

Inför rättegången ringde en person till häktet och bad att få prata med en av de misstänkta, en 27-årig man som åtalats för medhjälp till försök till mord.

Enligt källor till DN sa personen sig ringa från det advokatkontor som mannens advokat arbetar på. Samtalet godkändes av Kriminalvårdens personal och 27-åringen hämtades från sin cell.

Samtalet ska ha pågått en god stund, och under tiden kom ett nytt samtal till 27-åringen – denna gång från mannens advokat.

Förvirring uppstod bland personalen, som ju trodde att advokaten redan talade med klienten. Personalen var säkra på att den förste uppringarens nummer fanns på listan över godkända nummer. Men advokaten försäkrade samtidigt att varken han eller någon annan från hans byrå tidigare hade kontaktat 27-åringen.

– Det var då det uppstod misstanke om att någon lyckats lura Kriminalvården och kringgå restriktionerna, säger en källa till DN.

Tekniskt hjälpmedel

När polisen fick veta vad som hänt beslutades att 27-åringen bara fick lämna häktet om han eskorterades av den regionala eller nationella insatsstyrkan.

Enligt en riskbedömning kunde det inte uteslutas att någon eller några planerade att försöka frita 27-åringen under färden från Kronobergshäktet till Attunda tingsrätt i Sollentuna.

En bevakad transport planerades men i går morse behövdes polisens resurser på annat håll, så rättegången ställdes in.

27-åringens försvarare säger till DN tror att den okände uppringaren kan ha använt någon form av tekniskt hjälpmedel för att lura Kriminalvården.

– Det pratas om att det kan finnas en app som påverkar vilket nummer som syns hos mottagaren. Hursomhelst är det väl uppenbart att Kriminalvården får se över sina rutiner, säger advokaten till DN.

Sköt 20-åring i magen

De tre äldre männen – två 27-åringar och en 33-åring – misstänks för att ha värvat den 16-årige pojken för att döda en främmande man. Männen kallade pojken ”soldat” och såg honom som det perfekta redskapet för att mörda en 20-årig fiende inom narkotikabranschen.

Särskilt nöjda ska männen ha varit med att pojken inte efterfrågade någon betalning. ”Han e fett lojal vill inte ens göra för para”, skrev en av de inblandade i chattforumet Encrochat, som dekrypterats av fransk polis och ligger till grund för att 16-åringen och de tre männen har kunnat åtalas vid Attunda tingsrätt.

Den 20-årige måltavlan lurades, enligt åtalet, i en fälla och sköts våras ner vid en busshållplats i Järfälla. Trots flera skott i magen överlevde 20-åringen och brottsrubriceringen är därför mordförsök.

Användningen av ”barnsoldater” tros driva på det dödliga våldet inom den svenska gängvärlden. Flera ungdomar har under hösten gripits misstänkta för att ha utfört morduppdrag åt äldre kriminella. Ofta gör de det för att ”visa framfötterna”.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50