Mitt på dagen den andra oktober sköts en 25-årig man ihjäl med flera skott när han skulle gå på en buss i Valsta i Sigtuna kommun. Flera personer blev vittnen till det råa mordet. Mördaren flydde från mordplatsen på en el-sparkcykel.

Sedan dess har flera personer suttit häktade, misstänkta för mordet. En 23-årig Märstabo har figurerat i utredningen vid flera tillfällen. Han satt tidigare häktad men släpptes senare. Hans dna fanns på tomhylsorna.

Efter ett stort genombrott i utredningen, när blod från offret påträffades på en jacka i 23-åringens bostad, åtalades han på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Bevisläget är så gott att jag förväntar mig en fällande dom, men sedan är det tingsrätten som gör prövningen, säger kammaråklagare Rickard Wahlquist till Mitt i.

Den långa utredningen har innehållit mängder med förhör, både med vittnen och misstänkta.

– Det har gjorts en grundlig utredning. Det försöker vi alltid göra när det gäller mord. Vi har vänt på alla stenar och landat i att det är den här personen som har skjutit, säger Rickard Wahlquist.

Kriminell miljö

Åklagaren menar att mycket tyder på att både mordoffret och den åtalade verkar i en miljö där detta mord är någon form av uppgörelse. Däremot har han inte fått fram exakt hur mycket de bägge ska ha haft med varandra att göra

– Men det behöver jag inte bevisa heller, jag behöver bevisa att det är han som har skjutit, säger Rickard Wahlquist.

Den mördade 26-åringen är tidigare känd av polisen. Han har tidigare dömts för häleri, narkotikabrott, brott mot vapenlagen och bedrägeri. Den sistnämnda gav ett fängelsestraff på ett och ett halvt år.

– Mord är alltid hemskt, men det här är mitt på dagen. Det är hemskt att det sker på det sättet vid busshållplatsen och det sitter kulor i bussen. Det är bara tur att ingen annan blir skadad förutom offret som tyvärr avlider, säger Rickard Wahlquist.

”En märklig omständighet”

Mordoffrets tidigare flickvän har också suttit häktad, skäligen misstänkt för mordet då hennes dna hittats på en av tomhylsorna. Hur det har skett och hur dessa patroner senare hamnat hos den nu åtalade har inte åklagaren kunnat förklara.

– Vi har kunnat avförda henne från utredningen men det där är en märklig omständighet, säger Rickard Wahlqvist.

23-åringen nekar inblandning i mordet.

– Min klient förnekar brott och försvaret är optimistisk angående utgången, säger Martin Persson som är 23-åringens advokat.

I bevisningen finns dna på tomhylsorna och blod på jackan som hittades i hans bostad. Är inte det ganska tunga bevis?

– Dna och fingeravtryck generellt en dålig bevisning om det inte stöttas upp av vittnesförhör eller annan bevisning. Man kan inte koppla ett dna till en viss tid eller plats till exempel, säger Martin Persson.

Rättegången mot 23-åringen startade i torsdags och beräknas hålla på i fem eller sex dagar. Vad utgången av den blir står normalt inte klart förrän två veckor efter sista förhandlingsdagen.