På bild. Dödsskjutningen fångade av bussens övervakningskameror. Foto: Polisen

Rättegång i busshållsplatsmordet inleds i dag

I oktober mördades en 26-årig man mitt på dagen vid en busshållsplats i Valsta. Efter att flera misstänkta har suttit häktade startar nu rättegången mot en 23-årig man. – Bevisläget är så gott att jag kan förväntar mig en fällande dom, säger kammaråklagare Rickard Wahlqvist.

  • Publicerad 07:59, 3 jun 2021

Dna och fingeravtryck generellt en dålig bevisning om det inte stöttas upp av vittnesförhör eller annan bevisning

Mitt på dagen den andra oktober sköts en 26-årig man ihjäl med flera skott när han skulle gå på en buss i Valsta i Sigtuna kommun. Flera personer blev vittnen till det råa mordet. Mördaren flydde från mordplatsen på en el-sparkcykel.

Sedan dess har flera personer suttit häktade, misstänkta för mordet. En 23-årig Märstabo har figurerat i utredningen vid flera tillfällen. Han satt tidigare häktad men släpptes senare. Hans dna fanns på tomhylsorna.

Efter ett stort genombrott i utredningen, när blod från offret påträffades på en jacka i 23-åringens bostad, åtalades han på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Bevisläget är så gott att jag förväntar mig en fällande dom, men sedan är det tingsrätten som gör prövningen, säger kammaråklagare Rickard Wahlquist till Mitt i.

Den långa utredningen har innehållit mängder med förhör, både med vittnen och misstänkta.

– Det har gjorts en grundlig utredning. Det försöker vi alltid göra när det gäller mord. Vi har vänt på alla stenar och landat i att det är den här personen som har skjutit, säger Rickard Wahlquist.

Kriminell miljö

Åklagaren menar att mycket tyder på att både mordoffret och den åtalade verkar i en miljö där detta mord är någon form av uppgörelse. Däremot har han inte fått fram exakt hur mycket de bägge ska ha haft med varandra att göra

– Men det behöver jag inte bevisa heller, jag behöver bevisa att det är han som har skjutit, säger Rickard Wahlquist.

Den mördade 26-åringen är tidigare känd av polisen. Han har tidigare dömts för häleri, narkotikabrott, brott mot vapenlagen och bedrägeri. Den sistnämnda gav ett fängelsestraff på ett och ett halvt år.

– Mord är alltid hemskt, men det här är mitt på dagen. Det är hemskt att det sker på det sättet vid busshållplatsen och det sitter kulor i bussen. Det är bara tur att ingen annan blir skadad förutom offret som tyvärr avlider, säger Rickard Wahlquist.

”En märklig omständighet”

Mordoffrets tidigare flickvän har också suttit häktad, skäligen misstänkt för mordet då hennes dna hittats på en av tomhylsorna. Hur det har skett och hur dessa patroner senare hamnat hos den nu åtalade har inte åklagaren kunnat förklara.

– Vi har kunnat avförda henne från utredningen men det där är en märklig omständighet, säger Rickard Wahlqvist.

23-åringen nekar inblandning i mordet.

– Min klient förnekar brott och försvaret är optimistisk angående utgången, säger Martin Persson som är 23-åringens advokat.

I bevisningen finns dna på tomhylsorna och blod på jackan som hittades i hans bostad. Är inte det ganska tunga bevis?

– Dna och fingeravtryck generellt en dålig bevisning om det inte stöttas upp av vittnesförhör eller annan bevisning. Man kan inte koppla ett dna till en viss tid eller plats till exempel, säger Martin Persson.

Rättegången mot 23-åringen startade i torsdags och beräknas hålla på i fem eller sex dagar. Vad utgången av den blir står normalt inte klart förrän två veckor efter sista förhandlingsdagen.

Nekar till brott

Den 23-årige Märstabon har åtalats på sannolika skäl misstänkt för mord.

Han nekar till brott. i Flera av förhören svarar han "inga kommentarer" på polisens frågor.

Det finns en övervakningsfilm från mordtillfället.

Bland bevisen finna 23-åringens dna på tomhylsor. Blod och krutrester på en jacka hittad hos 23-åringen.

Visa merVisa mindre

Polisen söker vittnen efter mordet

Nyheter Fortfarande ingen gripen: "Flera personer inblandade" En tonåring blev mördad vid Märsta båtklubb i början på mars. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet.måndag 14/6 12:24

Ny lägstasiffra i antalet smittade

Nyheter Sigtuna fortfarande en bit efter i vaccineringstakt Vaccineringstakten är fortsatt hög och smittspridningen låg i norrort, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Umgås i en så liten krets som möjligt" uppmanar Anders Tegnell.fredag 11/6 10:26

De prisas för forskning om historien

Nyheter Ragnar och Bo har grävt upp Sigtunas okända historia Varje år delar Sigtuna Hembygdsförening ut ett Kulturpris vid nationaldagsfirandet. Det gick i år till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.torsdag 10/6 15:40

Sjuksköterskestudent gav tio gånger för hög dos

Nyheter Anmäls. Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler misstaget. En patient på Danderyds sjukhus fick vårdas flera dagar extra efter att ha fått en för hög insulindos av en student. Nu lex Maria-anmäls händelsen.tisdag 8/6 11:30