Fallet med Sofia Dahléns SL-bot har haft sin dag i rätten. Foto: Kollage

Rättegång för SL-bot efter Facebook-inlägg

Efter en biljettkontroll i tunnelbanan påstår SL att Sofia Dahlén åkt utan giltig biljett. Båda parter tog hjälp av digitala fotspår i tingsrätten.

  • Publicerad 12:00, 18 jun 2018

Mitt i har tidigare berättat historien om Södermalmsbon Sofia Dahlén och hur hon enligt SL ska ha fastnat i en kontroll på T-centralen med en icke aktiverad enkelbiljett. 

Sofia Dahlén själv menar att det här är taget ur luften. Enligt henne har hon inte råkat ut för någon kontroll, eller ens varit på T-centralen den dagen och i fredags möttes parterna i sal 8 i Stockholms tingsrätt.

Hittade Sofia på Facebook

Enligt SL ska kontrollen ha skett ombord på tåget som gick röda linjen mellan Gamla stan och T-Centralen. Eftersom de inte kunde identifiera Sofia på plats hade de istället hittat hennes uppgifter i efterhand på Facebook, i en grupp där resenärer varnar varandra för biljettkontroller.

Kontrollanterna påstår att de känt igen henne från kontrolltillfället när de tittade i gruppen och skrev boten baserat på den informationen.  Exakt vilken tid detta skedde har ändrats lite under utredningens gång, enligt uppgifter som Mitt i tagit del av, men någon gång runt 19.15. 

Kollade en lägenhet

Sofia kallar sin sambo som vittne. Enligt honom var de i Örnsberg och kollade på lägenheter, åkte till Mariatorget, handlade på Ica där och gick hem till honom runt hörnet vid tidpunkten för kontrollen. Berättelsen får stöd från Sofias andra vittne. Enligt honom var paret och tittade på just hans lägenhet.

Aldrig norr om Slussen, enligt Google

Här har Sofia Dahléns telefon rört sig enligt rådatan från Google.

Som teknisk bevisning har Sofia lagt fram gps-data från Google kopplat till sin telefon. Datan säger att telefonen rört sig i de områden Sofia påstår sig ha varit i, och aldrig norr om Södermalm. Även ett kvitto från en Icabutik på Mariatorget stödjer hennes version.

Telefonen kan ha varit avstängd

SL:s advokat menar dock att telefonen kan ha stängts av varpå Sofia påpekar att det inte finns något sådant avbrott i den tidskodade rådatan från Googles platstjänster.

– Alla klockslag vi varit inne på har punkter vid Mariatorget, det är omöjligt att de hade plockats upp om jag var på T-centralen, säger Sofia.

I slutpläderingen tar SL:s advokat upp tidigare domar där hovrätten bedömer värdet av biljettkontrollanters utpekande som starkt.

– Alla tre kontrollanter är helt övertygade om att den här resenären de har framför sig är samma som på bilden. Jag menar att det är tillräckligt.  Vi behöver inte gå längre än så.

I sin slutplädering ifrågasätter Sofia om dessa utpekanden ens är speciellt starka.

– Fallet är omskrivet, med min bild publicerad i alla stora dagstidningar. Att någon kan säga att de känner igen mig är väl självklart. Speciellt om de redan varit och rotat runt i min Facebookprofil.

Domen kommer den 29:e juni.