Polisen tror att mannen fick provsvaren via en öronsnäcka. Foto: Collage

Rätt svar på fel prov – Hässelbybo åtalas för fusk

I morgon, söndag, samlas drygt 49 000 personer på olika platser i Sverige för att gnugga sina geniknölar och slita sitt hår under högskoleprovet. Eller så gör de som en ung Hässelbybo misstänks ha gjort – försöker fuska.

  • Publicerad 12:30, 20 okt 2018

Det var vid högskoleprovet i Blackebergs gymnasium i oktober 2016 som det misstänkta fusket ägde rum.

Provet gick galant för Hässelbybon under de första tre delproven, han fick toppresultat. Men det fjärde var rena katastrofen, och resultatet av rättningen fick Universitets- och högskolerådet (UHR) att dra öronen åt sig.

Det visade sig nämligen att de svar som mannen lämnat i det fjärde delprovet stämde mystiskt väl överens med facit för en annan version av provet som bytts ut strax före provtillfället.

50-tal fuskmisstänkta

Samma märkliga mönster konstaterades hos ett 50-tal andra provdeltagare.

UHR anmälde händelsen. Enligt polisens utredning förekom det mycket riktigt ett avancerat fusk där provsvar via riktigt små öronsnäckor lästes upp för provdeltagare som betalat summor på upp till 38 900 kronor för den otillåtna hjälpen.

Hässelbybon förnekar fusket och hävdar att han inför den fjärde provdelen började kännas sig ”så tung i huvudet och yr” och att han hamnade i tidsnöd och började fylla i uppgifterna på måfå, därav det dåliga resultatet.

Osann försäkran

Eftersom mannen inför provet skrivit under en försäkran på heder och samvete om inte använda otillåtna hjälpmedel eller vilseleda på annat sätt valde kammaråklagare Henrik Stiernstedt i förra veckan att åtala honom för osann försäkran. Han bedömer dessutom brottet som grovt.

– Fusket är allvarligt och undergräver systemet. De tar också platser från andra som skulle ha kommit in. Det kan vara många som fuskat sig till resultaten och kommit in på utbildningar som de inte har rätt kompetens till, har han tidigare sagt till Mitt i.