Ulf Svahn med naturskyddshjälten och pristagaren Hasse Ivarsson. Foto: Läsarbild

Råstasjöräddare får nytt naturskyddspris

Råsundabon Hasse Ivarsson ville Rädda Råstasjön – och det gjorde han med hjälp av många andra. Nu får eldsjälen ett nytt fint naturskyddspris. – Det viktigaste nu är att det blir ett naturreservat, säger han.

  • Publicerad 10:14, 17 feb 2017

Det är Järvafältets Ornitologiska Klubb som valt att tilldela sitt nyinstiftade naturskyddsdiplom till Hasse Ivarsson från Råsunda. Diplomet, som delas ut för första gången, är tänkt att gå till någon som gjort en berömvärd insats för naturen.

– Hasse får det här för att han jobbat med att rädda Råstasjön. Han har varit en eldsjäl i det arbetet, säger Ulf Svahn, ordförande i Järva Ornitologiska Klubb.

Vid en högtidlig ceremoni i veckan överräcktes diplomet till en stolt Hasse Ivarsson.

– Jag är både stolt och väldigt glad, både för min egen skull men också för Nätverket Rädda Råstasjön, där jag engagerat mig mycket. Jag har bland annat gjort fågel- och växtinventeringar. Jag har bott på Vintervägen i 44 år så jag kan den här sjön, säger han.

Vilken är den viktigaste frågan gällande Råstasjön för framtiden?

– Det viktigaste nu är att det blir ett naturreservat, vilket alla partier är överens om. Nu är det den yttre gränsen för reservatet som vi diskuterar. Jag vill personligen att den yttre gränsen dras vid vägsystemet som finns runt sjön, förutom vid villorna på södra sidan då man får dra den vid tomtgränsen.

– Staden vill ha en 100 metersgräns, vid strandskyddslinjen, men jag tror och flera med mig att det kan rubba mångfalden. Det finns ju tre områden utanför linjen att bygga på och jag anser inte att man ska ha höghus alldeles på gränsen till ett naturreservat. Det kommer att påverka fågellivet. Bara när man satte upp bodarna på östra sidan så försvann en del fåglar, men de kommer ju tillbaka om man återställer marken, fortsätter Hasse Ivarsson.

Hur tänker du kring Sjövägen?

– Det optimala vore ju att stänga av den och om man kunde komma överens med Sundbyberg och ta med Golfängarna och Lötsjön i reservatet. Sjövägen är ju en provisorisk väg som drogs för VM i fotboll 1958. Men det är klart, stänger man av vägen får man mer trafik genom Råsunda, det är ju inte alla så pigga på, säger han.