Bilden på Rasmus togs av en kursdeltagare som just lärt sig fota med telefonen. Foto: Läsarbild Privat

Rasmus vill lära digitala noviser knappa rätt

Trots att Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder finns nära en halv miljon människor som inte är uppkopplade. Dem vill Rasmus Eriksson nå med sin datorskola på Lidingö bibliotek i höst. – Jag är aspeppad. Det handler om att kunna ta del av det demokratiska samtalet, säger han.

  • Publicerad 14:04, 6 sep 2018

Idag, torsdag är det premiär för Datorskolan på Lidingö bibliotek. Det är en kort handledning där deltagarna får lära sig grunderna i användning av sin telefon, dator, eller ipad.

– Det har bara runnit in bokningar, säger Rasmus Eriksson, grundare av konceptet Datorskolan.

Det handlar om folkbildning, demokrati och ett sätt att ta tillbaka välfärden

Rasmus Eriksson

Ville hjälpa utan köpkrav

Idén föddes när han jobbade med teknik och support på Applestore i Täby centrum och fick uppleva hur glada och tacksamma människor blev när han kunde hjälpa dem med ett tillsynes olösligt problem med datorn eller telefonen.

– Jag ville ge samma hjälp utan köpkrav, säger Rasmus Eriksson.

En ny värld öppnar sig

Resultatet av idén blev Datorskolan där han och några andra handledare bjuder in till gratis träffar på bibliotek. I hemkommunen Österåker drog Datorskolan fulla hus. Nu är det alltså dags för Lidingö bibliotek.

Rasmus Eriksson med en tidigare deltagare. Foto: Signe Edström

– Jag är aspeppad. Det är så roligt att se glädjen hos dem som upptäcker vad man kan göra med sin telefon eller dator och vilken värld som öppnar sig med internet och sociala medier, säger han.

Deltagarna får en kort personlig handledning för att få hjälp med vad just de undrar över.

Men kan inte de allra flesta sånt nu?

– Trots att vi är ett av världens mest digitaliserade länder finns ändå 400.000 som inte är uppkopplade. Det handlar om folkbildning, demokrati och ett sätt att ta tillbaka välfärden genom att ge folk chans att ta del i det demokratiska samtalet, säger han.

Streamad film gjorde morfar glad

Det är grupper som äldre, personer med funktionsnedsättning och nyanlända som generellt inte är lika uppkopplade som andra, enligt Rasmus Eriksson.

– Det kan vara för att de inte kan, eller inte ser nyttan med det.

Målet är att lära deltagarna grunderna. Men det handlar också om att upptäcka allt roligt man kan ha nätet till.

– Det var 2012, 2013, när jag satt med min morfar, hand reaktion när han upptäckte Netflix och hur lätt det var att planera sin semester, säger han.

Fem torsdagar

Datorskolan ges fem hösttorsdagar på Lidingö bibliotek 13-17. Datum: 6/9, 13/9, 20/9, 27/9 och 4/10. Tiderna måste bokas. Kort inpå tillfällena finns också drop in-tider.