Marie-Louise Grettve är upprörd. I fotot syns också delar av lappen som delats ut. Foto: Arkiv/Privat

Rasistiska blad i postlådan upprör Salembor

Lappar med rasistiska budskap har delats ut i postlådor i Salems kommun. Rönningebon Marie-Louise Grettve är en av flera som reagerat.

  • Publicerad 09:15, 29 jun 2018

Lapparna delades ut i postlådorna i tisdags förra veckan. Samma lappar har delats ut på fler ställen i Stockholm, bland annat i Huddinge. Budskapet på den handskrivna texten går ungefär ut på att andra etniciteter inte borde få ”sprida sina gener i vita länder.” 

Enligt vad Mitt i erfar har lapparna delats ut på en del gator i Rönninge. En del av de som fått lapparna i sin postlåda har reagerat starkt, däribland Rönningebon Marie-Louise Grettve.

– Det är obehagliga och skrämmande lappar. Och jag vet människor som blivit väldigt oroade av dem, säger hon.

Polisanmälda

Hon har också polisanmält.

– Och polisen uppmanar fler att göra det. Liksom att vara försiktiga med lapparna i fall det finns fingeravtryck på dem, säger Marie-Louise Grettve.

Enligt kommunpolisen Sandra Pettersson är det dock svårt för polisen att agera mot lapparna.

– Jag har också fått den här typen av lappar i min brevlåda. Det är svårt för oss att göra något åt lappar i brevlådan. Men får vi kännedom om exempelvis en banderoll som någon satt upp någonstans åker vi ut och plockar ner den, säger hon.

”Maximalt obehagliga”

Marie-Louise Grettve vill se att Salems politiker tydligt står upp mot rasism.

– För vem är Salem tryggt? För nyanlända i Salem skulle det känns tryggt att veta att det finns en politisk ledning som står upp mot det här, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén säger till Mitt i.

– Det är maximalt obehagliga budskap. Det viktigaste som kan ske är att de som fått lapparna polisanmäler dem som hets mot folkgrupp. Jag går gärna ut och tar avstånd tillsammans med övriga gruppledare, säger han.

”Tydliga i valrörelsen”

I ett mejl till Marie-Louise Grettve som tidningen tagit del av skriver Socialdemokraterna.

”Vi måste vara tydliga i valrörelsen i avståndstagande mot dessa mörka krafter.”