Rasifierade elever kritiserar Konstfack för att vara för vitt

Konstfack är ett hav av vithet och likriktning. Det vill de rasifierade konstnärerna i gruppen Brown island ändra på. ”Det var som ett slag i ansiktet att börja här”, säger Fernando Caceres.

  • Publicerad 20:03, 23 feb 2017

I den stora vita utställningshallen direkt innanför dörrarna på Konstfack hänger en gigantisk piñata i form
av Donald Trump. Verket är en del av utställningen Brown island in the white sea som just nu pågår på Konstfack.

Bakom utställningen står konstnärsgruppen Brown island, en separatistisk konstnärsgrupp enbart för rasifierade. Tillsammans vill de runt 20 konstnärerna utmana den vita och homogena konstnärsvärlden.

– Många av oss har känt sig ensamma eller missförstådda, så det är skönt att ha en grupp där vi slipper sånt. Men det är också ett sätt att få nya människor att hitta till skolan och se att de också kan vara här, säger Alejandro Montero Bravo, en av konstnärerna.

Man skulle kunna tro att namnet på utställningen anspelar på det vita hav som är konstvärlden, men det syftar faktiskt på något mycket mindre abstrakt än så.

– Det här rummet där vi har utställningen heter Vita havet, och vi är den bruna ön. Namnet blir komiskt eftersom Konstfack är så otroligt vitt, säger en av konstnärerna Cassandra Lorca Macchiavelli.

”Ett slag i ansiktet”

Konstnären bakom Trump-piñatan heter Fernando Caceres och kommer från Peru. Han går första året på Konstfack och när han kom hit häpnade han över likriktningen på skolan.

– Det var som ett slag i ansiktet, skolan har en estetik som alla har följt. Att då komma utifrån och ha en annan smak, jag blev paralyserad i en månad. Men i den här gruppen kan man tänka mindre på vad de vill att man ska göra och mer på vad man själv vill göra, säger han.

LÄS ÄVEN: Konstfack hotar att flytta från Telefonplan: Konstnärerna vill inte titta in i nytt bostadshus

Deras separatistiska grupp har rört upp känslor. De fick bidrag från skolan för att kunna genomföra sin utställning, men stötte samtidigt på patrull från studentkåren.

– De frågade varför vi ville ha en separatistisk grupp och varför den behövdes, säger Cassandra Lorca Macchiavelli.

– Utomlands är sådana här grupper mycket vanligare, men här ville kåren att vi skulle ingå i queergruppen, säger Alejandro Montero Bravo.

I tisdags öppnade utställningen och redan då blev det tydligt att man öppnat upp dörrarna för en ny publik.

– Under mina fyra år här har jag aldrig sett en sådan mix. Det visar bara att det finns folk av färg i konstvärlden men att de inte känt sig välkomna, säger Alejandro Montero Bravo.

Medveten om problemet

Maria Lantz är rektor på Konstfack och är medveten om att man har problem med representationen.

– Vi är mycket medvetna om att vi har haft svårt att nå ut till hela samhället och nu satsar vi mycket på det. Det tar tid att förändra utbildningar, det är långa cykler. Men vi vill att alla elever i gymnasiet ska veta och tänka att man kan bli designer eller konstnär, det är en demokratifråga, säger hon.

LÄS ÄVEN: KOMMENTAR: Det är rätt, Konstfack – flytta!

LÄS ÄVEN: Konstfacks grannar: "De stod ute och skar sten hela dagarna"

Vill göra konst. Cassandra Lorca Macchiavelli, Fernando Caceres och Alejandro Montero Bravo,är alla del av utställningen Brown island in the white sea. Bakom dem syns ett av verken, Vi vill bara göra konst. Här har besökarna själva fått dela med sig av sina upplevelser av vithetsnormen. Foto: Maja Brand

Brown island in the white sea

Gruppen Brown island startades av Konstfacksleven Rudy Loewe för att skapa en arena för skolans rasifierade konstnärer. Målet med gruppen var att ställa ut tillsammans och mellan den 21 och den 26 februari pågår utställningen Brown island in the white sea på Konstfack.

Eleverna i gruppen kommer från flera av skolans olika institutioner och under utställningen ställer elva av gruppens konstnärer ut sina verk.

Utställningen pågår fram till den 26 februari klockan 18.00

Visa merVisa mindre