Innehållsrikt. Rasid Gul fick bland annat sitta med på olika möten och besöka socialförsäkringsutskottet – men träffade också folk från helt andra delar av världen. "Vi fick bland annat träffa en grupp personer från Etiopien och en grupp uigurer". Foto: Sacharias Källdén och Privat

Rasid, 15, praoade i riksdagen

Klasskompisarna i Smedshagsskolan fick platser på stadens förskolor, matbutiker, skolor och simhallar. Rasid Gul, 15, hamnade i riksdagen.

  • Publicerad 16:47, 10 jun 2022

Folk var väldigt trevliga.

Det var en av Rasid Guls lärare som under våren hade berättat för hans klass 8a på Smedshagsskolan att två elever kunde få genomföra sin tvåveckors-prao i maj i riksdagen.

– Jag och min klasskamrat räckte upp handen, säger Rasid, som bor i Tensta.

Först en fredag två dagar innan prao-perioden skulle börja fick Rasid och hans klasskamrat meddelandet från riksdagsledamoten Mattias Vepsä (S). Rasid skulle inställa sig i riksdagshuset på måndagen klockan 9.

– Det kändes väldigt tajt, skrattar Rasid.

Spännande veckor

Mattias Vepsä och Alexander Ojanne (S) blev Rasids handledare under praktiken. Två veckor som var skiftande och som innebar många möten med intressanta människor.

– Det roligaste var att få sitta med på frågestunderna och debatterna i riksdagens kammare. Det var både intressant och spännande. Just att politikerna bara har någon minut på sig att göra sin poäng, säger Rasid.

Var folk trevliga?

– Ja, väldigt trevliga. Folk frågade var vi kom ifrån och hur vi hamnat i riksdagen. Vi tog också bilder med statsminister Magdalena Andersson och utbildningsministern Anna Ekström.

Är du intresserad av politik?

– Efter det här blev jag väldigt intresserad. Nu känns det som att jag kanske vill jobba med det. Jag hade inte klart med någon prao, men jag tycker jag fick bästa platsen till slut.


 

Är obligatoriskt sedan 2018

Prao betyder praktisk arbetslivsorientering, och hette tidigare pryo (praktisk yrkeslivsorientering). Det är sedan hösten 2018 obligatoriskt att elever i årskurs 8 eller 9 ska tillbringa minst två veckor på en arbetsplats.

Syftet med prao är att eleverna ska få kunskap om yrken och arbetslivet, men även att utvecklas och upptäcka nya sidor av sig själva. All praktik ska följa arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

I gymnasiet ersätts prao med APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Källa: Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Visa merVisa mindre