Många restauranger har haft en tuff start på det nya året, med betydligt lägre omsättning än under samma period i fjol. Foto: Mostphotos/Anna Z Ek

Ras för restaurangerna – tappar rejält i omsättning

Omsättningen för Stockholms restauranger rasade med 70 procent första veckan i år jämfört med samma vecka i fjol. Det visar färska siffror som Stockholms handelskammare har sammanställt.

  • Publicerad 13:00, 12 jan 2021

I slutet av 2020 vidtogs flera åtgärder för att minska smittspridningen – åtgärder som omfattade bland annat krogar och restauranger. Till exempel infördes stopp för alkoholförsäljning efter klockan 20 och ett maxantal på fyra personer vid varje bord. Och det nya året har börjat knapert för krogbranschen i Stockholm.

170 restauranger undersöktes

Siffror som Stockholms handelskammare har hämtat från databasen Caspeco visar att omsättningen på 170 utvalda restauranger i länet sammanlagt föll med 70 procent under första veckan 2021 jämfört med samma vecka i fjol.

Samma siffra för hela landet, där 600 restaurangers omsättning undersöktes, visar på ett tapp på 62 procent, skriver Stockholms handelskammare i ett pressmeddelande.

Kräver besked om stöd

Sedan pandemins början i mitten av mars förra året har omsättningen varit sämre jämfört med året innan, konstaterar Stockholms handelskammare, som nu vill att regeringen kommer med besked om stöd till utsatta branscher.

– Det behöver komma åtminstone muntliga besked om vad företagen kan räkna med för hjälp och hur snart den kan komma. Vissa näringar, exempelvis hotell- och restaurang, taxi och evenemang, har akuta behov och behöver besked, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms handelskammare.