Nedgång. Samtidigt som man ser en drastisk nedgång i coronafallen påpekar FHM att smittspridningen fortfarande är hög. Karin Tegmark Wisell, avdelningschef. Foto: Mostphotos/FHM (kollage)

Rapport: Smittan nästan halverades

Antalet bekräftade coronafall fortsätter att minska drastiskt i Sigtuna. Denna vecka har smittan nästan halverats jämfört med veckan innan.

  • Publicerad 16:41, 27 maj 2021

I flera veckor nu har Folkhälsomyndigheten (FHM) rapporterat om en minskad smittspridning i landet. En minskning som även märkts av i norrortskommunerna.

För vecka 20 dök antalet smittade i Sigtuna med nästan hälften jämfört med veckan innan. Då hade 108 smittats och under vecka 20 har 54 nya fall rapporterats. För femte veckan i rad som minskar covid-19-fallen i kommunen.

Totalt har 4494 kommuninvånare smittats med covid-19 sedan pandemins start.

Samtidigt vaccineras allt fler personer i högre takt i länet. Sigtuna har en fortsatt relativt låg vaccineringstakt, men inte lägst i länet. Sundbyberg har bara 32,9 procent fått minst en spruta.

För Sigtuna är den siffran 38 procent. En låg siffra dock jämfört med andra norrortskommuner där 45-53 procent har fått minst en spruta.

– Även om vi har en god utveckling är det väldigt viktigt att vi fortfarande förhåller oss till de åtgärder som gäller, sa Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på FHM, under dagens presskonferens.

Hon hänvisar till råden om att hålla avstånd och jobba hemma och trycker även på att det är fortsatt viktigt att avstå från sociala träffar.

– Vi ser fortfarande att det sker sådana, och där det då blir smittspridning.

https://www.mitti.se/nyheter/rapport-farre-smittade-i-sigtuna/repuen!W@mYLuk1CnjslSMUhfE@1g/

Så många smittas

Trots en nästan halvering av antalet smittade i Sigtuna rapporteras 4 nya dödsfall i kommunen, efter flera veckor utan rapporter om avlidna.

Avdelningschef Karin Tegmark Wisell påminde under presskonferensen att det kan finnas en eftersläpning i siffrorna. Alltså att dödsfall från tidigare veckor rapporteras in senare – och då ger utslag i statistiken.

– Det gäller också antalet avlidna, där vi har en eftersläpning.

I Stockholm län rapporteras totalt 3394 nya fall, jämfört med 5602 från veckan innan. Totalt har drygt en kvarts miljon stockholmare smittats och 4315 personer har avlidit.

Vaccineringen i fas 4

FHM meddelade även att vaccineringstakten är fortsatt hög i resten av landet och att 85 procent av åldersgrupperna som är 65 år eller äldre väljer att vaccinera sig.

I Sigtuna har 14 252 personer fått minst en dos vilket motsvarar 38 procent och 4 104 personer har fått två sprutor. Det är 10,9 procent av den vuxna befolkningen.

Tydligt samband

Enligt myndigheten finns det ett tydligt samband till smittspridningens minskning.

– Vi ser en tydlig effekt av vaccinationerna på antalet sjukdomsfall. Vaccinen har god effekt på sjukdom, men förväntas inte förhindra samtliga fall, säger Karin Tegmark Wisell.

Covid-19 i Sigtuna vecka 20

Antal nya bekräftade fall i Sigtuna: 57

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 27/5): 107

Andel vaccinerade över 18 år, en dos: 38 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 10,9 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Polisen söker vittnen efter mordet

Nyheter Fortfarande ingen gripen: "Flera personer inblandade" En tonåring blev mördad vid Märsta båtklubb i början på mars. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet.måndag 14/6 12:24

Ny lägstasiffra i antalet smittade

Nyheter Sigtuna fortfarande en bit efter i vaccineringstakt Vaccineringstakten är fortsatt hög och smittspridningen låg i norrort, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Umgås i en så liten krets som möjligt" uppmanar Anders Tegnell.fredag 11/6 10:26

De prisas för forskning om historien

Nyheter Ragnar och Bo har grävt upp Sigtunas okända historia Varje år delar Sigtuna Hembygdsförening ut ett Kulturpris vid nationaldagsfirandet. Det gick i år till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.torsdag 10/6 15:40

Sjuksköterskestudent gav tio gånger för hög dos

Nyheter Anmäls. Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler misstaget. En patient på Danderyds sjukhus fick vårdas flera dagar extra efter att ha fått en för hög insulindos av en student. Nu lex Maria-anmäls händelsen.tisdag 8/6 11:30