I torsdags presenterades Folkhälsomyndighetens (FHM) senaste veckorapport. Norrortskommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker visar fortsatt höga nivåer, jämfört med tidigare under året.

Täby hade störst ökning som har 265 nya fall, jämfört med 189 veckan innan. Totalt rapporterades 698 fall från norrortskommunerna.

Danderyd hade 96 nya fall, Vallentuna 118, Österåker 193 och Vaxholm 26.

Antal avlidna av covid-19 under veckan: En person från Vaxholm och en från Täby.

Covid-19 i Sverige

För sjätte veckan i rad rapporteras att smittspridningen ökar. Under dagens presskonferens, den 25 mars, sa statsepidemiolog Anders Tegnell att antalet fall kommer fortsätta att öka för innevarande vecka i Sverige.

– Det är helt klart att ökningen fortsätter, även om det inte är i våldsam takt, säger han.

Ökningen återspeglas även i Stockholms län. Här rapporteras 22 611 fall under veckan, jämfört med 18 638 veckan innan.

Inlagda på IVA ökar

Folkhälsomyndigheten rapporterar även den här veckan att de ser färre dödsfall bland äldre, som en följd av att den första fasen av vaccinering är klar.

Antalet patienter med covid-19 på intensivvården (IVA) ökar dock.

– Vi har tyvärr en tydlig trend uppåt i en allt mer som läggs in på IVA i hela landet, men framförallt i Stockholm, säger Anders Tegnell.

Astra zeneca-vaccinet

Statsepidemiologen gav under presskonferensen även grönt ljus för Astra zeneca-vaccinet, vilket pausades förrförra veckan.

Ett beslut som ska ha tagits i dialog med Läkemedelsverket.

– Vår sammanfattade bedömning är att man återanvänder vaccinet för personer som är 65 år och äldre, säger han.

Över en miljon personer i Sverige rapporteras nu fått minst en dos. För norrortskommunerna Danderyd, Täby, Vaxholm och Vallentuna, är det 13 616 personer som har fått en dos (se faktaruta).