För sjunde veckan i rad minskar smittspridningen i Hässelby-Vällingby och Bromma.

Totalt 27 personer smittades under vecka 25 i stadsdelarna, rapporterar Folkhälsomyndigheten (FHM).

Under torsdagens presskonferens meddelade myndigheten om att smittspridningen även sjunker i resten av Sverige. Likaså antalet döda och allvarligt sjuka.

Men än är inte faran över.

– Det är fortsatt så att vissa som får covid-19 klarar inte av sjukdomen och avlider, säger Sara Byfors, enhetschef på myndigheten.

Hon uppmanar till fortsatt försiktighet, hålla avstånd och undvika trängsel. Samt att testa sig om man känner sig sjuk.

– Om du känner dig lite sjuk, stanna hemma. Då får du avstå den här trädgårdsfesten du hade tänkt att gå på, säger Sara Byfors.

I Bromma rapporterades 14 nya fall och i Hässelby-Vällingby 13 nya fall under vecka 25.

Totalt har 4 186 personer avlidit i corona i Stockholms län sedan smittspridningens början. I Stockholm stad är siffran 1742.

Nya lättnader idag

Tidigare i veckan meddelade regeringen att de inför nya lättnader i restriktionerna från och med idag, den 1 juli. Här kan du läsa mer om dessa.

Hög vaccineringstakt

Ungefär 4,7 miljoner svenskar har fått minst en dos i Sverige, motsvarande 58 procent av den vuxna befolkningen. Cirka 37 procent har fått två doser, rapporterar FHM.

394 212 personer i Stockholms stad rapporteras fått minst en dos, motsvarande ungefär 50 procent. Ungefär hälften av den siffran har fått två doser.

Paus för presskonferenserna

Folkhälsomyndigheten meddelade under dagens presskonferens att även de tar semester några veckor framåt. Nästa presskonferens planeras till den 12 augusti.