Under dagen presenterade Folkhälsomyndigheten (FHM) sin senaste veckorapport över coronaläget i landet.

Sigtuna och övriga norrortskommuner har fortsatt höga nivåer av smitta precis som övriga Sverige

– Vi har ett allvarligt smittspridningsläge, sa Britta Björkholm, avdelningschef på FHM, i inledningen av presskonferensen.

– Vi är på en väldigt hög nivå av smittspridning i samhället. Jag vill därför börja med att uppmana er alla, att håll avstånd.

I Sigtuna konstaterades 184 nya fall av covid-19 under vecka 14. En minskning från föregående vecka men ändå en av de högsta i länet.

Sverige och Stockholm

Folkhälsomyndigheten meddelar att smittspridningen ökade under förra veckan i landet.

– Någonstans i storleksordningen 7 procent, vi har nu 892 480 anmälda fall totalt, säger Britt Björkholm, och berättade att preliminära siffror visar på fortsatt ökad smittspridning under den innevarande veckan.

Enligt FHM är en orsak till ökningen att man sett att ökad smittspridning bland barn och unga, samt att yngre nu testas högre frekvens.

I Stockholms län rapporterades 9395 nya fall av covid-19. 361 fall färre än vecka 13. Men mer än en fördubbling jämfört med veckorapporterna i januari.

Vaccinationer

Folkhälsomyndigheten meddelar även att över 1,5 miljon svenskar har fått en första dos av vaccin.

I Sigtuna har 12,74 procent fått en dos (se faktaruta).

Tidigare har man meddelat att alla personer som är i fas 2-gruppen (65 år och äldre) kommer att kunna få sin första dos i maj, och att övrig befolkning (18 år och äldre) kommer kunna få sin första dos i augusti.

– Din region kommer att ge dig information om när det är din tur att vaccineras, säger Britta Björkholm under presskonferensen.