Unga. Allt fler unga testas positiva. Det berättar Britta Björkholm, avdelningschef på FHM, under dagens presskonferens. Foto: Mostphotos/Folkhälsomyndigheten (kollage)

Rapport: 184 smittade i Sigtuna

Smittspridningen av covid-19 är fortfarande hög i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten under torsdagen. I Sigtuna registrerades 184 nya fall.

  • Publicerad 07:17, 16 apr 2021

Vi är på en väldigt hög nivå av smittspridning i samhället. Jag vill därför börja med att uppmana er alla, att håll avstånd

Under dagen presenterade Folkhälsomyndigheten (FHM) sin senaste veckorapport över coronaläget i landet.

Sigtuna och övriga norrortskommuner har fortsatt höga nivåer av smitta precis som övriga Sverige

– Vi har ett allvarligt smittspridningsläge, sa Britta Björkholm, avdelningschef på FHM, i inledningen av presskonferensen.

– Vi är på en väldigt hög nivå av smittspridning i samhället. Jag vill därför börja med att uppmana er alla, att håll avstånd.

I Sigtuna konstaterades 184 nya fall av covid-19 under vecka 14. En minskning från föregående vecka men ändå en av de högsta i länet.

Sverige och Stockholm

Folkhälsomyndigheten meddelar att smittspridningen ökade under förra veckan i landet.

– Någonstans i storleksordningen 7 procent, vi har nu 892 480 anmälda fall totalt, säger Britt Björkholm, och berättade att preliminära siffror visar på fortsatt ökad smittspridning under den innevarande veckan.

Enligt FHM är en orsak till ökningen att man sett att ökad smittspridning bland barn och unga, samt att yngre nu testas högre frekvens.

I Stockholms län rapporterades 9395 nya fall av covid-19. 361 fall färre än vecka 13. Men mer än en fördubbling jämfört med veckorapporterna i januari.

Vaccinationer

Folkhälsomyndigheten meddelar även att över 1,5 miljon svenskar har fått en första dos av vaccin.

I Sigtuna har 12,74 procent fått en dos (se faktaruta).

Tidigare har man meddelat att alla personer som är i fas 2-gruppen (65 år och äldre) kommer att kunna få sin första dos i maj, och att övrig befolkning (18 år och äldre) kommer kunna få sin första dos i augusti.

– Din region kommer att ge dig information om när det är din tur att vaccineras, säger Britta Björkholm under presskonferensen.

Covid-19 Sigtuna v14

Antal nya bekräftade fall i Sigtuna: 184

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 15/4): 98

Andel vaccinerade över 18 år, en dos: 12,74 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 5,22 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Rapport: Färre smittade i Sigtuna

Nyheter Över 30 procent har vaccinerats Coronarestriktionerna kan lättas i början på juni - om smittspridningen fortsätter att minska. Så här ser coronasiffrorna ut i Sigtuna, enligt FHM.fredag 14/5 12:10

Rekordstor ökning av cykelstölder

Nyheter Elcykelstölder blir allt vanligare. Cykelstölderna i Sigtuna ökade med 62 procent under pandemiåret 2020 jämfört med året innan. Enligt polisens samordnare är största orsaken att allt fler Sigtunabor cyklar.onsdag 12/5 13:47

NHL-stjärnans burgare till Rosersport

Nyheter Restaurangkedjan Brödernas öppnar inom kort Hamburgerkedjan Brödernas, med den svenske NHL-stjärnan Mika Zibanejad som delägare, öppnar upp i Rosersport.onsdag 12/5 11:00

Den blomstertid nu kommer – utan föräldrar

Nyheter Inga stora skolavslutningar för Sigtunas elever Sång, fest och storsamling på skolavslutningen. Det får vänta när Sigtunas grundskolor tar sommarlov.fredag 7/5 13:12