Arbeta hemifrån och avstå från sociala sammanhang. Det uppmanade Folkhälsomyndigheten (FHM) om under dagens presskonferens.

Den veckoliga coronarapporten visar att smittspridningen är fortsatt hög i Sverige. Även i Sigtuna kommun, där totalt 179 nya fall har registrerats.

– Det stora budskapet som ni måste ta med er från den här presentationen det är att smittspridningen fortsatt är hög. Det krävs avstånd, det krävs så få kontakter som det är möjligt, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på FHM.

Dessutom registrerades fyra nya fall av avlidna i covid-19 under veckan. Sigtuna klev nu över 100-strecket med totalt 102 döda i covid-19 sedan pandemins start.

Sverige och Stockholm

Avdelningschef på FHM, Karin Tegmark Wisell, meddelar att smittspridningen är fortsatt hög i landet, men att nivåerna ser ut att ha stabiliserats.

– Tittar man i Sverige på fall av covid-19 per vecka så ser vi under de senaste två månaderna, sedan vecka 3 och 4, på nationell nivå har vi haft en ökning vecka till vecka i antalet fall, säger hon.

– Det ser ut nu att ha stabiliserat sig på en väldigt hög nivå.

I Stockholms län rapporterades 9539 nya fall av covid-19 under vecka 15, en liten ökning jämfört med vecka 14 (9395 fall).

Under dagen meddelade FHM även att lättnader i restriktionerna förlängs till den 17 maj, med anledning av det ansträngda läget i sjukvården.

Vaccinationer

Till och med torsdagen hade över två miljoner svenskar fått minst en dos vaccin.

https://www.mitti.se/nyheter/fas-3-inleds-i-stockholm-nu-ar-det-60-plussarnas-tur/repudu!WQigxx40nlwI1p6y7vnuw/

Totalt har 6 480 personer i Sigtuna fått sin första vaccindos fram till vecka 15 och 17 procent av den vuxna befolkningen har fått dos två. Det är en lägre andel än i de flesta andra kommuner.

– Vaccinera dig om du får möjligheten. Skydda dig själv och skydda andra, men fortsätt också med alla andra åtgärder som vi rekommenderar, säger Karin Tegmark Wisell under presskonferensen.