ÖVERKLAGAN. Flera personer överklagar sina domar från rättegången mot Vårbynätverket, däribland rapparen Yasin och den utpekade gängledaren. Foto: Sacharias Källdén

Rapparen Yasin och Vårbynätverkets ledare överklagar fängelsestraff

Rapparna Yasin Mahamoud och Haval Khalil dömdes till fängelse tillsammans med stora delar av Vårbynätverket i mitten på juli i år. Nu överklagar de tingsrättens beslut. Likaså gör även den utpekade 33-åriga gängledaren, skriver TT.

  • Publicerad 14:15, 5 aug 2021

Totalt åtalades 31 personer i ett av de största brottmålen någonsin i Stockholm. 28 av dem dömdes, varav 26 personer till fängelsestraff. Det handlar om allvarlig brottslighet som haft koppling till nätverkskriminalitet under våren 2020. Majoriteten av brotten har haft koppling till Vårbynätverket.

Rapparen Yasin och stora delar av Vårbynätverket döms till fängelse

Bland dem fanns Rinkebyrapparen Yasin Mahamoud, som åtalades för inblandning i stämpling till människorov alternativt förberedelse till människorov vid ett kidnappningsförsök av en då 17-årig rapartist. Yasin dömdes för förberedelse till människorov till fängelse i 10 månader.

Även Skarpnäcksrapparen Haval Khalil dömdes för medhjälp till kidnappningen till fängelse i 2 år och 6 månader.

Överklagar

Nu överklagar Yasin, Haval och den 33-åring som har pekats ut som Vårbynätverkets ledare sina domar till Svea hovrätt.

Både Yasin och Haval yrkar i första hand på att de ska frikännas från ansvar, och i andra hand vill de ha ett lindrigare straff.

33-åringen dömdes till 17 år och tio månader i fängelse. I sin överklagan till hovrätten yrkar han på att han ska frikännas från samtliga åtalspunkter. Under alla omständigheter yrkar han på en mildare påföljd.