Totalt åtalades 31 personer i ett av de största brottmålen någonsin i Stockholm. 28 av dem dömdes, varav 26 personer till fängelsestraff. Det handlar om allvarlig brottslighet som haft koppling till nätverkskriminalitet under våren 2020. Majoriteten av brotten har haft koppling till Vårbynätverket.

https://www.mitti.se/nyheter/rapparen-yasin-och-stora-delar-av-varbynatverket-doms-till-fangelse/repugm!AJDlcYZZ5LcX73GUkWEb@Q/

Bland dem fanns Rinkebyrapparen Yasin Mahamoud, som åtalades för inblandning i stämpling till människorov alternativt förberedelse till människorov vid ett kidnappningsförsök av en då 17-årig rapartist. Yasin dömdes för förberedelse till människorov till fängelse i 10 månader.

Även Skarpnäcksrapparen Haval Khalil dömdes för medhjälp till kidnappningen till fängelse i 2 år och 6 månader.

Överklagar

Nu överklagar Yasin, Haval och den 33-åring som har pekats ut som Vårbynätverkets ledare sina domar till Svea hovrätt.

Både Yasin och Haval yrkar i första hand på att de ska frikännas från ansvar, och i andra hand vill de ha ett lindrigare straff.

33-åringen dömdes till 17 år och tio månader i fängelse. I sin överklagan till hovrätten yrkar han på att han ska frikännas från samtliga åtalspunkter. Under alla omständigheter yrkar han på en mildare påföljd.