Alawee tog publiken med storm. Foto: Läsarbild Nahom Tecle

Rappare från Rågsved fick taket att lyfta

14-årige Rågsvedsrapparen Alawee går från klarhet till klarhet. I lördags kom han tvåa i Söderort talang, en helt ny tävling i Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

  • Publicerad 13:54, 29 maj 2018

Alawee är 14-åringen från Rågsved som redan är på väg att göra sig ett namn som rapartist. Men inte genom att hylla kriminalitet och hårdhet, förklarar han bestämt.

– Jag rappar aldrig om knark, brudar och pistoler. Jag skriver låtar om att göra succé utan kriminalitet. Det är min grej, säger Alawee.

I lördags kväll stod Alawee på scenen i Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen. Där tävlade han i Söderorts Talang 2018 – en tävling för hela söderort, arrangerad av Skärholmens ungdomsråd i samarbete med teatern.

Alawee kom tvåa.

– Det var en mixad känsla. Jag var besviken för att jag inte vann men glad för att jag kom tvåa. Jag är van vid att vinna, men det kan man ju inte göra alltid, säger han.

Gladast är han för att han fick publiken att jubla.

– Det var en mäktig känsla när hela publiken var med mig när jag rappade, säger Alawee.

Segraren Nadja Olsson och tvåan Alawee tar emot blommor, diplom och pengar. Foto: Nahom Tecle

Han  tävlade mot nio andra talanger mellan 10 och 29 år, som sjöng, dansade och gjorde stand up/musikalnummer. En jury på fyra personer (aktiva inom olika konstnärliga områden) bedömde deras insatser. Segrade gjorde 16-åriga Nadja Olsson från Bredäng, som dansade en dans hon koreograferat själv, till en poplåt av Matt Gresham.

– Jag blev självklart jätteglad. Jag älskar att dansa – både att hitta på nya rörelser och att uttrycka mina känslor genom dansen, säger hon.

Fakta

Premiär för nya tävlingen i lördags

Söderorts Talang är en helt ny tävling, arrangerad för första gången lördagen den 26 maj.

Arrangör är Skärholmens ungdomsråd i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

Vinnaren fick 5 000 kronor, andrapristagaren fick 1000 kronor.

Segrade gjorde 16-åriga Nadja Olsson från bredäng, dansare. Motivering: ”Nadja Olsson gjorde båda sina akter klanderfritt. Hon visade på full fokus hela tiden och tog juryn och publiken med storm när hon bland annat gjorde volter och andra steg inom modern dans – precis som ett proffs.”

Andra pris fick 14-årige Alawee från Rågsved ”som lyfte taket av stadsteatern med sina egenskrivna rapp-låtar”.

I juryn satt fyra personer: 

Sarah Ameziane (skådespelare från föreställningen Svenska hijabis. Boxare, jobbar som lärare)

Ali X Ahmed (bl a poet, fotograf och mångsysslare samt verksamhetsansvarig på Changers Hub i Alby. Arbetar med Unity-podden)

Lydia Erfineh (dansare. Pluggar sam/beteende, sista året på Kärrtorpsgymnasium)

Adem Dresevic. (samhällsengangerad dokumentärfilmare, fotograf, poet, musiker och en del av föreningen FOLK i Skärholmen)

Källa: Skärholmens ungdomsråd
Visa merVisa mindre