Lokalpolitiker. Tapani Juntunen (M) sitter i Skärholmens stadsdelsnämnd.

Rappande politiker succé på Twitter

Hålla där… Tapani Juntunen (M), som skrev raptexten ”Shoo bree, jag blir så sne” som insändare i förra numret av Södra Sidan. Din rap har fått stor spridning i sociala medier under veckan. Hur känns det?

  • Publicerad 18:40, 12 mar 2015

– Oj. Jag är själv inte på Twitter så jag har inte märkt något. Men kul! Jag ville ju få uppmärksamhet. Tanken var att använda en ny form för att väcka politiska tankar. Jag är ju lite av en underdog i Skärholmen, eftersom det är en väldigt röd stadsdel. När vi nu är i opposition får man ta ut svängarna lite.

Hur kom du på idén att skriva en rap?

– Jag läste en artikel i Södra Sidan om att förortens språk ska vara förbehållna vissa människor. Jag kände mig träffad och provocerad av att jag inte skulle få använda vissa ord och utryck.

Varifrån hämtar du din inspiration?

– Jag hade med mig debatten om språket. Sen läste jag en annan artikel om normer i grupper. Att de kan vara bra, men också dåliga om man inte lever upp till dem. Homosexualitet och att vara ”bögig” beskrivs ju ofta som något negativt. Sen slog jag ihop allt det här med klassiska moderatbegrepp som frihet och låga skatter.

Du skriver ”Det är din mamma som får gå till socialen – de rika lever ändå på marginalen”. Hur menar du?

– När (S) höjer kommunalskatten är det inte Östermalm som drabbas. Även om de betalar mer. Hundra kronor är mycket mer värt för den som bor i ytterstaden. Efter hyreshöjningar och skattehöjningar når man till slut gränsen och får gå till socialen.

På Twitter finns det folk som upprörs att en moderat politiker försöker ”fiska röster i förorten”. Vad vill du säga till dem?

– Det är ju sant. Jag är politiker, men jag bor här själv. Människor har ofta fördomar om att moderater är på ett visst sätt, och vänsterpolitiker på ett annat. Jag får hela tiden slåss mot bilden hur en moderat ska vara. Jag vill bredda begreppet moderat.

Vi har fått in ett svar från vänsterpartisten Seluah Alsaati (se s. 16). Hon vill battla dig i en video. Tänker du svara?

– Vad kul! Det vet jag inte, jag har inte hört svaret än. Men jag är nog inte redo att rappa på riktigt. Det är alltid positivt med respons, men det hade varit roligare om en skolklass eller liknande hade skrivit en replik. Det var dem jag vände mig till.

Titta på Seluah Alsaatis (V) svar här

Läs mer: