Polisen har gripit fem personer misstänkta för några av höstens personrån. Två av dem är häktade och en sitter anhållen. Foto: Mostphotos

Rånvågen vid pendelstationerna: En till ung man har gripits

I går grep polisen ännu en misstänkt rånare, en ung vuxen som tidigare varit anhållen i sin frånvaro. Sedan den 1 oktober har 15 personrån skett i Sollentuna, många av dem på eller i anslutning till pendeltågsstationerna. – Siffran sticker ut, säger Martin Wallin, utredningsgruppchef i Sollentuna.

  • Publicerad 11:41, 12 nov 2019

I fjol anmäldes 39 personrån i Sollentuna. Hittills i år har polisen fått in 62 anmälningar, och hela 15 av dem har skett under de senaste sex veckorna.

– Det är en siffra som sticker ut, det handlar ju om nästan ett rån varannan dag, säger Martin Wallin.

Unga som rånar andra unga

Precis som när under vågen av mopedrån i Sollentuna i somras handlar det även nu om unga som rånar andra unga, i regel på mobiltelefoner och trådlösa lurar, jackor och andra märkesvaror.

De flesta av höstens rån i Sollentuna har utförts av en grupp unga som har gett sig på ensamma offer, ofta i nära anslutning till pendeltågsstationerna.

Två överfall vid tågstationer – gärningsmän beväpnade med machete

I flera av fallen har det inte bara förekommit hot om våld utan även misshandel i form av sparkar och slag, och i ett par fall även knivhugg.

Fyra greps efter rån i Häggvik

Sent på kvällen den 3 november greps fyra unga personer misstänkta för ett våldsamt rån mot en ensam man vid stationen i Häggvik. Två av dem anhölls dagen därpå och häktades i torsdags medan de två andra släpptes snabbt på grund av sin låga ålder.

Fyra greps efter personrån vid stationen i Häggvik

– Men de är fortfarande misstänkta och de fyra har även delgivits misstanke för flera av rånen i Sollentuna i höst, säger Martin Wallin.

En till misstänkt greps i måndags

Ytterligare ett gripande skedde alltså i går, måndag. Då kunde polisen plocka in en ung vuxen som tidigare var anhållen i sin frånvaro misstänkt för ett rån vid Upplands Väsby station vid 20-tiden i lördags.

– En ung man blev hotad med ett pistolliknande föremål och rånad på sin jacka och andra tillhörigheter. Det var flera gärningsmän, men vi har bara en gripen än så länge, säger Martin Wallin.

Tros bli fler gripanden

Polisen arbetar nu brett med alla rånen under hösten och mycket talar för att det blir fler gripanden då det ser ut att handla om flera olika konstellationer av gärningsmän, förklarar Martin Wallin.

– Han som misstänks för rånet i Väsby i lördags ser inte ut att ha varit inblandad i rånet i Häggvik den 3 november till exempel, säger han.

Rånvågen koncentrerad till Sollentuna

Gärningsmännen hör ofta hemma i närområdet där brotten sker och ofta syns ett kluster av liknande brott längs en tunnelbane- eller pendeltågslinje. Den senaste tidens rånvåg har varit koncentrerad till Sollentuna.

– Ja, i Väsby har vi bara haft tre personrån under samma period, och det är mer av ett normalläge. Rån är något som händer och som vi hanterar i vardagen hela tiden, säger Martin Wallin.

Rånen sker ofta ”på ett hänsynslöst sätt”

Personrån där unga rånar andra unga på mobiltelefoner, jackor och andra tillhörigheter är ett problem i hela Stockholms län och i övriga landet, och polisen arbetar intensivt med att utreda brotten för att få ett stopp på utvecklingen.

– Rånen sker inte sällan på ett hänsynlöst sätt och vi ser mycket allvarligt på detta, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionspolischef i Stockholm, till polisens hemsida.

Vuxna uppmanas att vara uppmärksamma

Just nu försöker polisen ha ökad närvaro på platser där många personrån sker, så som vid stationerna. Man uppmanar också vuxna att vara uppmärksamma på avvikande beteende eller när unga ser ut att vara utsatta.

Tonårsföräldrar lämnar mopparna – ska hänga vid pendelstationerna

– Man behöver inte ingripa själv om man känner oro men man ska ringa polisen direkt om man misstänker att ett personrån sker. Är det möjligt kan man också försöka dokumentera det som sker på olika sätt, säger Johan Lundgren, kommunpolis i Sollentuna.

MärkDNA kan hjälpa polisen

Ett annat konkret tips som underlättar för polisen i utredningsarbetet är att stöldmärka exempelvis jackor, skor och mobiltelefoner med så kallad MärkDNA.

– Har man märkt en vinterjacka eller mobiltelefon kan polispatruller som påträffar en misstänkt gärningsperson knyta personen till det brottet. Dessutom kan polis upptäcka häleribrott i samband med att personer har misstänkt stulna jackor eller mobiler på sig. Dyra jackor och mobiltelefoner brukar säljas vidare till andra, säger Johan Lundgren till polisens hemsida.

Fakta

Om du bevittnar något du uppfattar som ett rån

Ring 112 och berätta vad du ser. Försök att lägga märke till avvikande detaljer i signalement hellre än generella uppgifter.

Om du har möjlighet utan att riskera din egen säkerhet: Fota, filma eller observera på behörigt avstånd.

Källa: Polisen

SL: Nu öppnar vi framdörrarna på bussarna

Nyheter Blir först i Sverige Genom att installera skyddsglas vid förarhytten i bussarna blir SL först i Sverige att öppna framdörrarna under coronapandemin.fredag 4/12 15:00

Rättegång ställdes in då fritagning befarades

Nyheter Mystiskt telefonsamtal till häktet väckte misstankar Attunda tingsrätt ställde på torsdagen in rättegången mot en 16-årig pojke och tre gängkriminella som åtalats för inblandning i ett misslyckat beställningsmord. Orsaken var att man befarade ett...fredag 4/12 12:15