Flera av rånen har skett i samband med kollektivtrafiken. Foto: Åsa Sommarström

Rånvåg i Danderyd och Täby – unga rånar unga

På kort tid har flera unga personer i Danderyd och Täby blivit utsatta för rån av andra yngre rånare. – I de här fallen ser vi ett mönster att de har varit i anslutning till kollektivtrafiken, säger Alexander Antonian.

  • Publicerad 11:21, 26 mar 2019

Under de senaste två veckorna har flera rån mot ungdomar skett i Danderyd och i Täby. Rånarna, som också är i yngre tonåren, har oftast varit ute efter jackor, väskor och mobiltelefoner.

– Det är svårt att spekulera i hur de tänker men ser vi till bilden har målsägarna blivit av med det man haft på sig och det som är lättillgängligt, säger Alexander Antonian som är kommunpolis i Danderyd.

Under fredagseftermiddagen blev en yngre person rånad på Sturebacken i Stocksund på sin jacka och mobil. De två gärningsmännen kom bakifrån och tog stryptag på honom.

Och för en dryg vecka sedan rånades en ensam pojke av flera unga gärningsmän på sin väska på Skogsviksvägen i Nora. I den låg en dator. Väskan hittades men datorn var borta. Polisen sökte med hund efter rånarna utan lycka.

Ytterligare rån i Danderyd och Täby

Ett liknande rån inträffade även i anslutning till Danderyds sjukhus bussterminal och under måndagen rånades en ung man på Kometvägen i Grindtorp, Täby av en maskerad person med kniv. Även då satt polisen in hundar i jakten på rånaren men kunde inte gripa någon.

I samtliga fall har gärningsmännen varit pojkar i tonåren och polisen misstänker ett samband mellan rånen i Täby och i Danderyd.

– Vi utesluter inte att den ene gärningsmannen kan vare samma som i Täby. Det är rätt nära mellan Danderyd och Täby, sa Jan Berlin på Täbypolisen efter rånet i Grindtorp.

Ytterligare material håller på att samlas in av polisen. Bland annat vill polisen gå igenom övervakningsfilmer då målsägaren i flera av fallen har åkt kollektivtrafik.

– Vi jobbar såklart vidare med rånen och kommer kolla kameror men det brukar ta tid att få in kameraövervakning från andra aktörer, säger Alexander Antonian.