Rånarna landade på taket – stal 39 miljoner på en halvtimme

Helikopterrånet är ett av de mest spektakulära brotten i Sveriges historia. Så gick det till när rånarna lyckades fly med ett byte på 39 miljoner.

  • Publicerad 05:00, 20 sep 2019

Den 23 september är det 10 år sedan helikopterrånet i Västberga.

Mitt i berättar historien om den spektakulära kuppen, om mysteriet kring vad som hände med pengarna och om planerna på en Hollywoodfilm.

Detta är den första delen. Läs de tidigare delarna:

Del 2. Ögonvittnena: De såg rånet från första parkett: ”Som en Hollywoodfilm”

Del 3. Rånarna: 7 män dömdes – men 20 tros vara inblandade

Del 4. Mysteriet: Ingen vet vart pengarna från helikopterrånet tog vägen

Del 5. Lagen ändrades efter rånet – nu är det förbjudet att fota depån

Klockan 05.18 den 23 september 2009 landar en helikopter på taket till G4S värdedepå i Västberga. Helikoptern, av modellen Bell 206 Jet Ranger II, tillhör Roslagens helikopterflyg och har stulits från en hangar i Norrtälje.

En maskerad man kliver ut. Han slår sönder det pyramidformade glastaket med en slägga och en förlängningsbar stege skickas ner från helikoptern. Tre svartklädda rånare klättrar in i värdedepån.

Männen bär ner säckar, sprängmedel och sprängramar. Utrustning som ska ta dem förbi både armerade fönster och säkerhetsdörrar.

Bilder från övervakningskamerorna visar hur helikoptern landar på taket. Foto: Polisens förundersökning

”Rånarna var beväpnade”

Samtidigt får polisinsatschefen Anders Bjärgård larmet om helikoptern via radion. Han är snabbt på plats och förstår vad som är på väg att hända. 

– Jag fick information om att man uppfattade att det sprängdes inne i byggnaden och poliserna på marken kunde se att personerna var beväpnade, säger poliskommissarie Anders Bjärgård, regional insatsledare i Stockholm. Han fortsätter:

– Eftersom flyktmedlet är något utöver det vanliga, förstår man ganska snart att det krävs en större planering, en större färdighet från gärningspersonerna.

Det samtalet kommer jag aldrig att glömma. Jag hörde direkt att det var allvarligt.

Johan Petersson, säkerhetschef

Samma morgon ligger Johan Petersson, som då är säkerhetschef på G4S i Västberga, och sover hemma i Solberga. Då ringer plötsligt telefonen. En chef på G4S berättar att en helikopter landat på taket till värdedepån.

– Det samtalet kommer jag aldrig att glömma. Jag hörde direkt att det var allvarligt, så jag klädde på mig, hoppade in i bilen och körde mot jobbet. Jag såg blåljus avteckna sig mot himlen, säger Johan Petersson, som i dag är säkerhetschef på Teracom.

Johan Petersson var säkerhetschef på G4S när helikopterrånet inträffade. Foto: Christian Lärk

Vid bensinmacken OKQ8 möts han av avspärrningar och poliser, som först verkar lite skeptiska när han presenterar sig som säkerhetschef på värdedepån.

– De trodde mig nästan inte eftersom jag var ganska ung, helt yrvaken och klädd i t-shirt.

Johan Petersson får följa med till polisens ledningsbuss och kopplar upp sin laptop, där han kan följa kameraövervakningen i värdedepån. Samtidigt håller han via headset kontakt med G4S övervakningscentral.

En av de beväpnade rånarna inne i värdedepån. Foto: Polisens förundersökning

”Det är allvar, de är här nu”

När rånarna slår till arbetar 26 anställda i värdedepån. 14 av dem räknar pengar i uppräkningscentralen när de plötsligt hör ljud. Gruppchefen inne i depån går ut ur uppräkningsrummet för att titta. Då får han syn på rånarna.

– Det kändes obehagligt. Gärningsmännen var där inne. Glaset var krossat, de stod vid en stege, har han berättat i polisförhör.

Gruppchefen går tillbaka till kollegorna.

– Det är allvar, de är här nu, säger han enligt förhöret.

Under rånet får de anställda instruktioner att låsa in pengarna i burar och sätta sig i ett hörn av lokalen där de är synliga för övervakningskamerorna. Samtidigt hör de smällarna från hur rånarna spränger sig fram genom byggnaden, allt närmare rummet där de befinner sig.

Vi visste inte vad vi skulle göra, vissa grät. Man var rädd för sitt liv.

Anställd i polisförhör efter rånet

I förhör har gruppchefen berättat hur han och kollegorna fruktade för sina liv.

”Han kände rädsla för att de alla skulle komma att dö. Han kände också ansvar för de andra, eftersom han var gruppledare, och kände att han skulle bli ansvarig för att de alla skulle dö”, står det i förundersökningen.

– Vi var jätterädda. Jag och en kollega höll om varandra. Precis då hörs en dov explosion, men man visste inte varifrån. Då blev jag så chockad att jag bara satt och skakade. Vi visste inte vad vi skulle göra, vissa grät. Man var rädd för sitt liv, berättade en anställd i förhör med polisen bara några timmar efter rånet.

Efter tre explosioner beslutar gruppchefen om att evakuera. Personalen försöker ta sig in till en annan avdelning på värdedepån, men fastnar i en sluss i anslutning till valvet – ett utrymme avsett för en person – i omkring 40 minuter.

Fyller säckar med pengar

Trettio sekunder efter att personalen lämnat rummet kommer två av rånarna in. Den ena har en motorkap och börjar såga upp gallerburarna med pengar. Den andra mannen, som är beväpnad med ett automatvapen, söker av lokalen.

Den tredje mannen har en pistol i ett hölster och bär med sig säckar med påsydda handtag. En av rånarna kapar upp burarna och de andra fyller säckarna med pengar – en procedur som tar omkring tre och en halv minut.

Medan rånarna är inne i värdedepån har helikoptern hovrat ovanför byggnaden, men 05.43 landar den återigen på taket. Gärningsmännen börjar fira upp säckarna. Efter trettio minuter i byggnaden lyfter helikoptern – med drygt 39 miljoner i lasten.

Rånarna sågar sig in i burarna och packar pengarna i säckar. Foto: Polisens förundersökning

”Jag var frusterad”

Samtidigt pågår ett stort polispådrag utanför G4S, men polisen går inte in i byggnaden för att avbryta rånet.

– Jag var frustrerad över att det inte var någon polisiär insats, det tycker jag är dåligt än i dag. Jag satt i en polisbil och kunde inte göra något, säger säkerhetschefen Johan Petersson.

Eftersom Johan Petersson har fått veta att personalen har evakuerats känner han sig inte speciellt orolig. Då vet han ännu inte att de anställda bara varit 30 sekunder från att möta rånarna. Efteråt får han en tydligare bild av den traumatiska situationen.

– De stod där inne när de sprängde flera gånger och det gick splitter genom uppräkningscentralen. Den ovissheten som de upplevde; ”Vad kommer hända?”, ”Kommer de att skjuta?”, säger Johan Petersson.

Trots att polisen är på plats bara minuter efter larmet, lyckas rånarna komma undan.

– Det kändes inte bra att de kunde undkomma, det kändes absolut inte bra när man är polis, säger polisinsatschefen Anders Bjärgård.

– Vi försökte ta oss in i byggnaden men den var låst, nyckelsystemet var utslaget och fungerade inte, fortsätter han.

Polisen fick tips om rånet

I den stunden vet han inte att en förundersökning redan har inletts och att polisen telefonavlyssnat misstänkta. Den 25 augusti – en månad innan rånet – fick Rikskriminalpolisen ett tips från serbiska polisen om att ett stort rån planerades i Sverige senast 15 september.

Enligt tipsaren skulle ett tiotal rånare stjäla en helikopter och spränga sig in i en byggnad. Extra bevakning sattes in vid värdedepån Panaxia i Bromma, som tros vara målet, men när ingenting hände den 15 september blåste polisen av insatsen.

Fotanglar placerades ut på flera gator omkring värdedepån. Foto: Polisen

Enligt Anders Bjärgård möts polisen av en rad andra svårigheter och utmaningar vid värdedepån. Den första piketstyrkan som anländer har inte rätt utrustning för att ta sig in i byggnaden. I stället skickas de för att leta efter helikoptern. Först när fler piketpoliser anländer en timme senare kan man börja söka igenom lokalerna.

Jag var med och mötte personalen. De var rädda.

Johan Petersson, säkerhetschef

Polisen kan heller inte flyga efter rånarna eftersom helikopterbasen i Myttinge på Värmdö har utsatts för sabotage. Två lådor, som misstänks vara bomber, har placerats ut utanför hangarens ingångar. Förbipasserande vittnen hittar också fotanglar utplacerade på gator i närheten av G4S värdedepå.

När polisen väl tar sig in får de bryta upp dörrarna och det finns risk för att sprängmedel fanns kvar i byggnaden. Evakueringen av personalen tar därför lång tid – nära fyra timmar. Säkerhetschefen Johan Petersson följer med in för att hjälpa dem att hitta.

– Jag var med och mötte personalen. De var rädda. Läget gick från väldigt spänt till lättat när man förstod att det var civilklädda poliser som kom, säger Johan Petersson.

Efter rånet hölls en debriefing på G4S med de berörda.

– Det var en tryckt stämning och det fanns en oro. Det var jobbigt för personerna som varit inlåsta och en del upprörda känslor över att det tagit lång tid, säger Johan Petersson,  som arbetade kvar på G4S i åtta år och har föreläst mycket om rånet.

En av rånarna bär ut pengasäckarna från uppräkningsrummet. Foto: Polisens förundersökning

Kritik mot polisinsatsen

I efterhand har polisen fått kritik för prioriteringen att skicka den första piketstyrkan efter helikoptern, bland annat i en rapport från Rikspolisstyrelsen 2011. Enligt polisinsatschefen Anders Bjärgård gjorde polisen så gott de kunde utifrån förutsättningarna. Samtidigt är han medveten om synpunkterna på att det tog för lång tid.

– De som har lidit för det är i så fall personalen som vi ville hjälpa så fort som möjligt. Hade den delen av vår insats kommit fram och haft den möjligheten – det krävs en del verktyg för att kunna ta sig igenom dörrarna – så hade det kunnat påbörjas tidigare, det är uppenbart.

Gps hittas i helikoptern

Det inleds en omfattande polisjakt efter helikoptern, som efter rånet flyger söderut. Piloten gör först ett nedslag vid grusgropen i Norsborg och därefter vid Kanaanbadet. Enligt vittnen i SVT-dokumentären Helikopterrånet ska motorbåtar ha lämnat badet tidigt på morgonen. En teori är därför att bytet kan ha forslats vidare därifrån.

Det här är personer som vi har haft att göra med många gånger tidigare.

Anders Bjärgård, polisinsatschef

Senare under dagen upptäcks helikoptern i ett skogsparti vid Skavlötens friluftsområde i Täby. Inuti den hittar polisen flera olika spår – bland annat dna och en gps där någon programmerat in färddata som helikoptern flugit efter.

Helikoptern hittas redan samma dag i Skavlötens friluftsområde i Täby. Foto: Polisens förundersökning

Pengarna ännu försvunna

Det spektakulära rånet, som var det första i Sverige där en helikopter användes, fick massiv uppmärksamhet både i svenska och internationella medier.

Sju personer dömdes den 7 oktober 2010 för inblandning i helikopterrånet. Trots det är det fortfarande ingen – förutom rånarna – som vet vad som hände med bytet på 39 miljoner kronor.

– Det här är personer som vi har haft att göra med många gånger tidigare. När det gäller pengarna har jag dragit en slutsats att det inte är så många kronor per capita eftersom det krävs en hel del personer och materiel för att kunna genomföra det här, säger Anders Bjärgård.