Tove Werner Pettersson på Täbypolisens ungdomsgrupp Foto: Läsarbild Privat

Rånarna hittar sina offer i centrum

Om vuxna vill att deras ungdomar ska slippa bli rånade behöver de hålla bättre koll på vad de gör i centrum. Fler behöver också gripa in om de ser att något händer mellan ungdomar. Det säger Tove Werner Pettersson på Täbypolisens ungdomsgrupp.

  • Publicerad 13:03, 15 feb 2020

För några veckor sedan gick polisen ut och bad vuxna att hålla koll på sina ungdomar så att de inte hängde planlöst i centrum.
Den ökade rånrisken var orsaken. Uppmaningen väckte en del reaktioner.

Är det rimligt att komma med sådana uppmaningar? Ska vi verkligen behöva vara rädda att vistas på offentliga platser?

Rånarna följer efter

– Det är klart att man inte ska vara rädd för att hänga i centrum, säger Tove Werner Pettersson.. Det är inte det vi vill säga. Men vi vill ändå uppmana föräldrar att ha koll. Det är en sak att gå till centrum för att fika, gå på bio och vara med kompisar. Om man är där för att hitta likasinnade att begå brott med eller för att leta potentiella brottsoffer är det en annan sak. Vuxna måste fundera på vad syftet är med att hänga i centrum.

Ungdomsrånen sker i anslutning till alla de stora köpcentrumen i Täby, Danderyd, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

– Men jag vill förtydliga att brotten sker inte inne i centrumet, det är bara där man letar upp sina offer. Sedan följer man efter dem på bussen eller tåget.

Innebär det att man utsätter sig för rånrisk om man åker till Täby centrum i en åtråvärd Parajumperjacka?

– Tyvärr har det blivit lite så. Samtidigt är det något fel om man inte kan ha på sig vad man vill. Det blir lite som att lägga skulden på våldtäktsoffren. Men ja, lite så är det. Och sitter man på tåget i sin dyra jacka är nog risken lika stor där.

Hon säger att hon som vuxen kan ha svårt att förstå varför ungdomar måste gå omkring i så dyra märkeskläder.

– För det är klart att det hjälper till att göda den här brottsligheten.

Risken för rån är något som ungdomarna ständigt lever med. När ungdomsgruppen pratat med offren säger de ofta ”när de dök upp förstod jag direkt att jag skulle bli rånad”. Plötsligt har de omringats av flera stycken med maskerade ansikten och neddragna luvor.

Vuxna som inte gör något

Det är inte ovanligt att rånarna filmar. I andra fall har brotten fastnat på övervakningsfilmer.

– När vi får filmerna kan vi se att vuxna går förbi utan att förstå eller vilja förstå vad som händer, säger Tove Werner Pettersson.

Borde vi vuxna våga gripa in mer?

– Ja. För de flesta ungdomar blir ju rädda om en vuxen går fram och för liv. Rånarna är ju ofta inte äldre än mellan 13 och 16 år. De blir skrämda och springer iväg om en vuxen säger ifrån. Det finns en risk att de har kniv, men det är vanligare att de låtsas att de har det.