Rånarliga åtalas – yngsta offret ett spädbarn

Sparkade ner en man för hans bil och rånade en familj med spädbarn. Det är bara en liten del av vad den här rånarligan misstänks för. I Järfälla ska de ha utfört ett rån i en privatbostad. En av de åtalade bor i kommunen. Nu börjar rättegången.

  • Publicerad 17:31, 12 jun 2018

En kväll i mitten av februari stod en man och tankade sin bil på Circle K i Midsommarkransen. Han kör inte sin Audi så ofta, men när han väl gör det är det här han brukar tanka.

Men inget med den här kvällen slutade som det brukar.

Plötsligt såg han någonting närma sig i ögonvrån. När han vände sig om står fyra män där. De är längre än honom, mörkt klädda, maskerade och skriker åt honom att lämna över bilnycklarna. När han vägrar börjar slagen. Mot kroppen, huvudet. Många och hårda.

Här fastnar halva rånarligan på bild vid Axelsbergs tunnelbanestation. Foto: Polisens förundersökning.

Mannen segnar ner på marken och när han ligger i snösörjan mellan bensinpumpen och bilen kommer sparkarna. Även de många och hårda, rakt i ansiktet. När han kommer till sjukhuset syns fortfarande ett skoavtryck över vänster ansiktshalva.

De maskerade männen kommer till slut åt hans bilnycklar, sätter sig i hans Audi och kör därifrån.

Rånarligans yngsta offer: Ett spädbarn

En av männen är den så kallade Lyxbilstjuven som tidigare dömts för flera omskrivna bilstölder. Tillsammans utgör de fyra ena halvan av en rånarliga och det här är bara ett av flera grova brott ligan misstänks för. Det yngsta offret är ett spädbarn på fyra månader.

Bara åtta dagar efter de sparkat ner mannen på bensinmacken springer två av dem med hammare i högsta hugg mot en bil på Ica Kvantums parkering i Sickla. De sliter ut en man och en kvinna ur framsätena. Fastspänd där bak är deras barn som de får ut innan männen gasar därifrån.

Stöldgods för miljoner – förnekar brott

Igår började rättegången mot ligan. Med 26 målsägande, 16 åtalspunkter fördelade på 13 fall med 8 åtalade och stöldgods för miljoner väntas den pågå i över två veckor.

Brotten har begåtts över hela Stockholm och de åtalade bor bland annat i Järfälla men också spritt söder, väster, norr och långt öster om staden. Enligt Skatteverket utvandrade nämligen en av de åtalade till Finland förra året. Brotten de åtalas för är:

  • Tre rån varav ett grovt
  • Fem stölder varav fyra grova
  • Medhjälp till grovt rån
  • Två fall av grovt häleri
  • Två försök till grov stöld och ett till rån
  • Två ringa narkotikabrott

De förnekar flera av brotten, men bevisningen är enligt åklagaren stark.

– Det har varit en stor utredning och jag har väckt åtal eftersom jag tror på bevisningen. Den är robust som vi brukar säga i juridiken, säger kammaråklagare Karin Borg.

Det är allt från övervakningsfilmer från råntillfällen och samtalsutskrifter där de pratar om brotten till vittnesuppgifter och telefonpositioner som bekräftar att de varit på plats.

– Det känns angeläget att komma till rätta med den här typen av brottslighet och därför känns det bra att den här stora utredningen kan leda till åtal.