Bakom Byängsskolan ska det brutala rånet ha skett strax före midnatt i fredagen den 2 augusti. Illustration: Google maps/Anna Alexandersson

Rånare överföll ungdomar med pistol och machete vid Täbyskola

Ett brutalt rån inträffade i fredags kväll vid Byängsskolan i Täby. Minst sex svartklädda unga rånare beväpnade med pistol, batong, knivar och machete ska ha tvingat en handfull tonåringar och tre vuxna att lämna ifrån sig mobiler, pengar, smycken och märkeskläder.

  • Publicerad 14:13, 8 aug 2019

Ungdomar som rånar ungdomar på mobil och märkeskläder har blivit vanligare och störst är ökningen i Stockholmsområdet, enligt SVT Nyheter. Men rånet vid Byängsskolan i Täby vid 23-tiden i fredags kväll sticker ut eftersom de misstänkta rånarnas tillvägagångssätt var synnerligen hänsynslöst.

– Vad jag har förstått har de mer eller mindre satt en pistol mot huvudet på dem, berättar en man, som är släkt med en av de rånade tonåringarna.

”Rånarna har uppträtt väldigt hotfullt”

Släktingen berättar att en av de omringade ungdomarna under hot ska ha tvingats att ta av sig sina märkeskläder också. Mannen säger till Mitt i att det som hänt har satt djupa spår hos de drabbade.

– De är rädda för att träda fram. Det var en ganska traumatisk upplevelse att bli så våldsamt rånad. Rånarna hade uppträtt väldigt, väldigt hotfull.

Enligt polisen ska en av de överfallna ungdomarna ha lyckats att springa i väg för att larma på bensinmacken Circle K, som ligger några minuter bort. Polisen fick in larmet sex minuter efter midnatt.

”Vad jag har förstått har de mer eller mindre satt en pistol mot huvudet på dem.”

Släkting till ett av offren

Hundpatrull spårade – men ingen greps

Patruller var snabbt var ute och sökte, men rånarna hann försvinna spårlöst i mörkret.

– De målsägande såg vartåt de sprang. Vi hade hund på plats, som spårade, men fick inte tag på någon. Och vi hade flera patruller som letade i närområdet, säger Täbypolisen Jan Berlin.

Fakta

Rånen mot tonåringar ökar mycket

Antalet anmälningar om rån mot personer under 18 år ökar.

2018 var ett rekordår med 1 896 anmälningar om rån mot personer under 18 år.

Preliminära siffror Brottsförebyggande rådet (BRÅ) från första kvartalet 2019 visar att ökningen fortsätter. Under det första kvartalet 2019 har 606 anmälningar om rån mot barn kommit in till polisen, jämfört med 428 under samma period 2018.

Om trenden håller i sig kommer årets siffra att landa på långt över 2 000 anmälningar.

Under det första kvartalet i år hade också 257 anmälningar om rån mot barn under 15 år kommit in till polisen.

Utvecklingen ser inte likadan ut i hela landet. Det är framförallt anmälningarna i polisregion Stockholm, som drar upp siffrorna det första kvartalet.

Källa: SVT Nyheter/BRÅ
Visa merVisa mindre

Trots att snart en vecka har gått sedan det brutala rånet är de misstänkta fortfarande på fri fot.

– Vi jobbar med ärendet, men ingen gripen, säger Jan Berlin.

Polisen vill få in tips

Polisens utredare är angelägna om att få in tips om någon sett ett misstänkt ungdomsgäng i Täby eller på bussar, tunnelbana eller Roslagsbanan under fredagskvällen eller natten till lördag. Polisen har rubricerat det inträffade som grovt rån och vapenbrott.

– Det är ett väldigt allvarligt brott. Vi måste få tag i dem, säger Jan Berlin.

Kan finnas koppling till rån i Mörby

Misstänks samma gäng för att ha begått fler liknande brott?

– Vi hade även ett rån i tunnelbanan i Mörby centrum vid 04-på morgonen, där det är en som blir bestulen på sin mobiltelefon. Man kan väl misstänka att det är samma gärningsmän. De var flera stycken och maskerade. I Mörby finns det mycket övervakningskameror på tågen, perrongen och i biljetthallen, konstaterar Jan Berlin.

Under våren skedde flera ungdomsrån i norrort. Rångängen rör sig över hela Stockholmsområdet, enligt polisen, och har ofta slagit till mot ungdomar som har dyra mobiler och märkeskläder.

”Påminner lite om rånet i Åkersberga”

Jan Berlin utesluter inte att det kan finnas koppling mellan fredagens misstänkta gärningsmän i Täby och tidigare rån.

– Det påminner lite om rånet i Åkersberga, som vi hade förra helgen, säger Jan Berlin.

Fakta

Yngre tonårskillar mest utsatta för rån

Under 2018 anmäldes 8 650 rån, varav de flesta var rån mot privatpersoner.

Ungefär hälften av rånen inträffar på veckoslut och helgdagar och ungefär två tredjedelar under kvällstid eller nattetid.

Plånböcker, pengar och mobiltelefoner är oftast det som rånarna vill åt när privatpersoner drabbas.

Enligt Nationella trygghetsundersökningen utsätts varje år drygt en av hundra av Sveriges befolkning i åldrarna 16–84 år för rån. Det har skett en liten ökning de senaste åren.

Fler män än kvinnor drabbas och yngre utsätts för rån i högre utsträckning än äldre. Tonårskillar i 16-19 års åldern tycks vara mest utsatta och bland dem uppger 3,7 procent att de har drabbats.

Lagen skiljer på rån och grovt rån. Grovt rån blir rubriceringen om rånaren använt sig av våld som innebär livsfara, svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom alternativ att rånaren visat synnerlig råhet eller på ett hänsynslöst sätt utnyttjat den rånades skyddslösa eller utsatta ställning.

Det är enligt statistik från 2015 ovanligt att det förekommer skjutvapen i samband med personrån medan kniv är relativt vanligt.

Källa: Källa: Brottsförebyggande rådet (BRÅ)
Visa merVisa mindre