Polisen spärrade av brottsplatsen för undersökning av guldbutik och rånarbil. Foto: Läsarbild Alexandar Vujadinovic

Rånade guldbutik – voltade med flyktbilen

Beväpnade rånare slog till mot guldsmedsaffär i Täby. De använde en extrem sportbil för att bräcka sig in i butiken och försvann med stöldgods i ett fordon. Polisen uppger dock att tre misstänkta greps ganska snabbt.

  • Publicerad 22:21, 27 feb 2017

Larmet om rånet mot guldsmedsaffären, som ligger granne med polisstationen längs Biblioteksgången i Täby, kom vid 19.41 på måndagskvällen. Polisen fick snabbt vittnesuppgifter om att flera personer i en sportbil av märket Ford mustang hade krossat fronten till guldbutiken.

– Det var ju flera vittnen som såg att de körde in med en bil i butiken. De ska ha varit flertalet gärningspersonen och åtminstone en av dem ska ha haft någon form av vapen. De ska ha lastat i big bag-säckar, berättar Anna Westberg vid Stockholmspolisen.

LÄS MER: En av de misstänkta rånarna avliden

Tre misstänkta flydde

Rånarna var  minst tre till antal och försvann från från platsen i ett annat fordon, enligt polisen.

– Två av dem var inne i affären och den tredje satt i bilen. De var klädda i vita overaller och hade svarta huvor, säger ett vittne till Aftonbladet.

Dramatisk biljakt

Tack vare att polisen snabbt fick in uppgifter om en flyktbil lyckades en polispatrull få korn på rånarna. Då startade en dramatiskt biljakt som slutade med att de misstänkta rånarna voltade.

– I den bilen färdades ett antal person, en kunde gripas på en gång och en annan kunde gripas i närheten. Den personen sprang från bilen, förklarar Anna Westberg.

De två misstänkta vid bilen greps inom en halvtimme efter rånet. Hundpatrull sattes in i sökandet efter en tredje person som var på fri fot och knappt en timme  senare greps en tredje misstänkt i Sollentuna.

– Han låg och tryckte vid någon byggnadsstämning där och man misstänkte att han hade varit inblandad, säger Anna Westberg.

LÄS MER: Polisen utreder om fel begicks vid rånarjakten

Hittade säck vid flyktbilen

Polisen genomförde under måndagskvällen brottsplatsundersökningar i och runt guldsmedsbutiken samt teknisk undersökning av flyktbilen, enligt Anna Westberg. En Täbybo som gick förbi på Biblioteksgången vid 22-tiden berättade att flera poliser vaktade avspärrningen runt bilen.

– Man har påträffat en big bag-säck i närheten av den här flyktbilen, men jag har inte fått någon återkoppling om vad det var i.

Kan finnas fler inblandade

Anna Westberg uppgav vid 23-tiden på måndagen att ytterligare två personer under kvällen hade tagits in till förhör. Dessa två var då inte gripna. Polisen betecknar insatsen som lyckad, men utesluter inte att det kan finnas fler inblandade i rånet.

– Det kan finnas fler inblandade. Det får utredningsarbetet visa, man lägger ett pussel nu, säger Anna Westberg.

Två är skadade

Polisen har ingen uppgift att någon har kommit fysiskt till skada vid själva rånet. De misstänkta som greps efter att ha voltat med bilen ska dock ha förts till sjukhus med ambulans.

– Åtminstone två är förda till sjukhus med oklara skador. Jag misstänker att det skedde i samband med att flyktbilen voltade innan polisen hann fram, säger Anna Westberg.

Nyligen inträffade ett liknande smash- and grab-rån i Högdalen, ett fordon användes även där som murbräcka. I maj förra året rammade en personbil en matbutik i Kärrtorp vid ett rånförsök och så sent som i mitten på december kördes en hjullastare in i Elgiganten i Arninge. En hjullastare användes också vid ett inbrott i Elgiganten i Barkarby november förra året.

Har det blivit vanligare att rånaren använder sig av fordon som murbräckor för att komma åt bytet?

– Jag har inga siffror på det, men helt klart sker det ju ganska ofta att man använder sig av fordon på det här sättet.