Heron City och Kungens kurva är värst drabbat av rånvågen, enligt polisen i Huddinge. Till höger Monica Blomström och Christer Hallberg som efter två rånförsök känner sig tvungna att följa barnen hem från skolan. Foto: Mostphotos/Claudio Britos

Rån mot unga har tredubblats i Huddinge

På tre år har antalet anmälda rån mot minderåriga i Huddinge tredubblats. Dyra mobiler och märkeskläder längre ner i åldrarna kan vara en anledning, tror polisen. I Trångsund har rånen lett till att skolbarn inte får gå hem själva från skolan längre.

  • Publicerad 13:48, 3 apr 2019

Förra veckan kunde HuddingeDirekt berätta att föräldrar till barn i Edboskolan uppmanas att inte låta sina barn gå hem själva från skolan. Anledningen är att två skolbarn under en veckas tid hade blivit utsatta för rånförsök på väg hem från skolan.

Scenariorna liknar varandra: Barnen går själva och är på väg hem från skolan. Två gärningsmän i 15–16-årsåldern försöker tvinga till sig deras mobiler, men de springer och kommer undan.

Personrånen mot unga ökar

Trångsund är inte den enda platsen som drabbats av rån mot minderåriga där gärningsmännen också är unga. Liknande berättelser har kommit från hela Stockholmsregionen och fler delar av Huddinge de senaste månaderna.

– Personrånen ökar, så är det. Man går oftast på yngre och det är också ganska unga personer som rånar. I Huddinge är det Kungens kurva som är värst drabbat med sex rån i januari och februari, säger Linda Hellström, brottssamordnare på Huddingepolisen.

Under årets tre första månader har antalet anmälda rån utomhus mot personer under 18 fördubblats, från 121 anmälningar 2018 till 240 anmälningar 2019.

Om man tittar på brottsstatistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå, så ser man att antalet anmälda rån mot minderåriga har tredubblats i Huddinge på tre år – från 12 anmälda brott 2015 till 39 anmälda brott 2018.

– Det är framförallt telefoner och märkeskläder de vill åt. Canada Goose- och Parajumper-jackor, märkesmössor.

Vad kan man göra för att motverka stölderna?

– Föräldrar, köp inte så dyra jackor till er barn. Annars handlar det mycket om sunt förnuft, gå inte genom parken, försök ta följe med någon, följ inte efter någon främmande person som ber dig följa med. Våga skrika efter hjälp. Ofta sker rån mitt på ljusa dagen, det kan vara i köpcentrum fullt med folk.

Monica Blomström och Christer Hallberg får ett svårare vardagspussel när barnen inte längre kan gå hem själva.

Efter två rånförsök har Edboskolan uppmanat föräldrar att komma och hämta barnen från skolan.

Låter inte barnen gå själva

Utredningarna kring rånförsöken mot skolbarnen i Edboskolan har lagts ner i brist på bevis. Det fanns varken bilder från övervakningskameror eller någon teknisk bevisning att gå på.

I föräldrarna gnager fortfarande oron.

– När min son började i tvåan i höstas så tjatade han om att få börja gå hem själv och till slut lät vi honom. Det är viktigt för barnen att få ta ansvar och känna sig stora. Men nu är han rädd att någon ska hoppa på honom. Vi har berättat för honom vad som hänt för att förklara varför han inte längre får gå hem själv, säger Monica Blomberg.

– Det spelar ingen roll om de är flera som följer varandra hem. Ett gäng 8-åringar är ju ingen match för 16-åringar.

Vi tar en promenad runt Edboskolan med Monica och en av papporna i klassen, Christer Hallberg. Christer bor bara några hundra meter från skolan och tycker att Trångsund har känts tryggt tidigare. Det har inte varit några problem att låta barnet som går i tvåan gå hem själv.

– Men det har vi satt stopp för nu, säger han.

De är extra oroliga nu eftersom det här händer samtidigt som Huddinge kommun har meddelat att man slopar syskonförturen i grundskolan. Deras yngre barn riskerar nu att hamna i en annan skola än sina storasyskon.

Kommunen: Våga polisanmäla

Enligt Catarina Klockerud, säkerhetssamordnare på Huddinge kommun, har det inte varit något område som har stuckit ut så pass att man från kommunens sida känt sig tvungna att sätta in särskilda åtgärder.

– Det är viktigt att vuxna visar civilkurage. Att man vågar polisanmäla och reagera om man skulle se något som ser konstigt ut. Tyvärr har vi sett en trend att allt färre väljer att polisanmäla, säger hon.

Personrån mot minderåriga

Anmälda brott i Huddinge:
2018: 39 stycken
2017: 32
2016: 21
2015: 12
2014: 12

Källa: Brå

Anmälda brott i Stockholms län 2019:
Januari: 88 stycken
Februari: 60
Mars: 92

Anmälda brott i Stockholms län 2018:
Januari: 39 stycken
Februari: 43
Mars: 39

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre