"Det krävs så små medel för att göra något för en annan människa och för djuren också för den delen." Foto: Läsarbild Privat

Ramona begravde död fisk – hyllas på Facebook

När Ramona Zlatin rastade sin hund stötte hon på något ovanligt. En död fisk låg på marken utanför balkongerna vid Byälvsvägen 159 i Bagarmossen. – Gud vad hemskt, tänk om det där hade varit jag.

  • Publicerad 17:00, 15 mar 2020

Den 1 mars promenerade Ramona Zlatin med sin hund på sex månader. Hon är alltid uppmärksam med vad som ligger på marken så att inte hunden får i sig något konstigt. Det var då som hon upptäckte en akvariefisk liggandes på marken som hon senare begravde i skogen.

– Det var helt förskräckligt när jag upptäckte fisken som låg där. Det var som att någon öppnat balkongdörren och bara kastat ut den. Jag tänkte gud vad hemskt, tänk om det där hade varit jag, säger Ramona Zlatin.

”Det är något levande så jag blir ärligt talat väldigt ledsen.” Foto: Privat

Vad gjorde du efter att du såg den här fisken? 

– Först tog jag ett kort på fisken för att lägga ut det på Bagissidan på Facebook. Så personen som gjort det kanske får sig en tankeställare och inser att det faktiskt finns människor som uppmärksammar andra varelser. Sen när jag kom hem fick jag så dåligt samvete och tänkte att jag inte kunde lämna den där, den såg så ensam och skräckslagen ut. Så jag gick ut igen för att begrava den.

Fisken ligger nu begravd i skogen vid Bagarmossen. Foto: Privat

Hur gick begravningen till?

– Jag hittade en liten tekartong hemma och la papper i den. Jag tog med mig ett par plasthandskar och sen la jag fisken i kartongen och täckte den med papper i själva kartongen. Sen stängde jag locket och gick in mot skogen för att hitta en plats där man kunde gräva ganska djupt, så att inte en katt eller något annat djur skulle kunna gräva upp den. Till slut hittade jag en plats under en gran som jag tyckte var fin, så jag grävde en grop där och la även en sten över för säkerhets skull.

Det blev väldigt många kommentarer och gilla-markeringar på dina inlägg.

– Ja, jag blev jätteförvånad. Trodde faktiskt att folk bara skulle skratta och tänka ”men gud vad töntig du är, vem bryr sig om en fisk”.  Jag blev lite varm i hjärtat över att människor reagerar och bryr sig.

Hon formade ett kors av två pinnar. ”Jag tänkte att den kunde få vila där.” Foto: Privat