Räkna med ökad trängsel vid Slussen

Den 2 maj stängs gamla Slussen och då ska den nya tillfälliga bussterminalen stå färdig. Till att börja med kommer det att bli trångt men allt eftersom ska trängseln minska. – Det kommer att vara som en trestegsraket, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig på Stockholms stad.

  • Publicerad 17:13, 24 apr 2018

Den 2 maj flyttar alla bussar till den nya tillfälliga bussterminalen vid Slussen, som ligger längs med Stadsgårdsleden.

En förändring som lär märkas för resenärerna. När den gamla terminalen stängs försvinner även entrén till tunnelbanan.

– Det kommer bli rörigt och trångt till att börja med, men vi är väl rustade inför eventuella problem, säger Lars Devero, programledare för Program Slussen.

Istället för den gamla entrén till tunnelbanan hänvisas bussresenärerna till entrén mot Ryssgården, alltså huvudentrén till t-banan intill Södermalmstorg.

Hit ska bussresenärerna kunna ta sig via två trappor och två hissar från den tillfälliga terminalen. Den ena trappan finns bakom Katarinahissen, den andra ska placera på andra sidan Stadsgårdsleden.

Bara den ena trappan kommer att  vara klar 2 maj.

Eva Rosman

– Vi kan inte bygga trapporna förrän den gamla terminalen är borta. Det är därför som det dröjer och att det blir extra trångt, främst under maj. Vi hoppas att folk kan ha överseende med det, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig på Stockholms stad.

Trängsel i trapporna

Fram till juni kommer det därmed enbart finnas en ingång till tunnelbanan om man inte vill gå till entrén på Götgatan. Därefter ska det bli lite lättare, då öppnar en ny tillfällig t-baneentré på Ryssgården, där det idag står ett stort tält.

– Den nya tillfälliga ingången ska öppna om en månad, säger Eva Rosman.

Klara Lindholm, 22, och Linda Mattila, 24, jobbar extra med att dela ut information om den nya terminalen till Slussenresenärerna. ”Många är oroliga för att den tillfälliga lösningen ska vara i så många år”, berättar Klara och Linda. Själva slipper de kaoset till vardags eftersom de bor i Bergshamra och Hägersten.

Men fortfarande måste resenärerna trängas i trapporna för att komma upp till t-baneingångarna.

– Vi måste stänga den nuvarande terminalen för att kommat åt att bygga det trapptorn som är närmast mot Stadsgårdsleden. Allt som allt beräknar vi vara klara med den tillfälliga lösningen i början av juli,  säger Eva Rosman.