Räkna med full rulle i rullstolsrallyt

Lidaloppet arrangeras för sjätte året i rad. En nyhet är Lidarallyt där deltagarna kör elrullstolar. – Har man inga egna rullstolar går det att låna på plats, säger arrangören Sven-Erik Lundkvist.

  • Publicerad 16:33, 10 okt 2018

Söndagen den 21 oktober arrangeras sjätte upplagan av Lidaloppet vid Lida friluftsgård.

Överskottet från loppet går oavkortat till bröstcancerföreningen Amazona.

Man kan som vanligt välja på två distanser, antingen 5 kilometer på preparerad bana eller 7,1 kilometer trail på en led annars avsedd för mountainbike. Men för första gången erbjuds även en betydligt kortare bana, nämligen för deltagare i elrullstolar.

Loppet är döpt till Lidarallyt. Deltagarna kör en cirka 400 meter lång terrängbana med hinder som ska passeras.

Inspirerades av hustrun

– Men banan är inte så tuff att man riskerar att köra sönder rullstolarna, säger arrangören Sven-Erik Lundkvist.

Han fick idén till rullstolsrallyt i fjol i samband med Lidaloppet.

– Min fru Marie (Hav Lundkvist) är rullstolsbunden och deltog då i det vanliga loppet tillsammans med ett par vänner och en assistent. Lidarallyt blir ett tillfälle att komma ut i friska luften och träffa folk.

I fjol tävlade Marie Hav Lundkvist i det vanliga Lidaloppet som enda rullstolsåkare. Foto: Privat.

Blev den första rullande

– Det var första gången en ”rullande” var med på Lidaloppet, säger Marie Hav Lundkvist. Nu blir det många rullande med på Lida 21 oktober, och vi ser verkligen fram emot att kunna ha vårt rally.

För de som inte har egna elrullstolar går det att låna sådana på plats. Rallyt har kapacitet att ta emot 40 deltagare med egna rullstolar, och så finns det 30 platser för de som behöver låna en. Även icke funktionsnedsatta är välkomna att tävla i rallyt.

Deltagarna ger sig av två till fyra personer åt gången.

Närmast idealtid vinner

– Eftersom rullstolarna skiljer sig och har olika topphastigheter har vi räknat ut en idealtid i mål. Den som kommer närmast vinner, säger Sven-Erik Lundkvist.

Största delen av Lidarallyts överskott går till HopptimistStiftelsen som delar ut ekonomiskt stöd till funktionsnedsatta för anskaffning av hjälpmedel.