Familjen Moussa – pappa Wissam, mamma Medine, mormor Nazik Demirkiran och barnen Adde,10, och Ela, 6 år – fick nycklarna till villan på Dalhemsvägen för någon vecka sedan. De är förväntansfulla, men det dröjer innan de kan flytta in. Just nu är huset en byggarbetsplats.

– Vi ska renovera kök och badrum, byta golv och måla om. Vi passar på att renovera allt nu, så att vi slipper hålla på att göra saker varje år, säger Wissam Moussa.

Medine föll pladask för den gula villan.

– Egentligen ville vi inte ha ett renoveringsobjekt, eftersom vi är ganska upptagna. Vi tittade på flera nya hus, men de hade ingen själ. Jag föll direkt för känslan i det här huset, jag kunde se oss bo här, säger hon.

Behöver större yta

I dag bor familjen i ett parhus på 130 kvadratmeter i Kästa, där de trivs bra. Men det finns ett tydligt skäl till varför de flyttar.

– Vi behöver större nu när vi är hemma mer. Medine pluggar och jag jobbar hemma under pandemin. Jag räknar med att jobba hemma ett bra tag till, säger Wissam.

Han arbetar på ett IT-bolag och Medine pluggar till socionom. I dag turas de om att sitta i köket och i vardagsrummet.

– Jag pratar ganska mycket i telefon, så jag stör min fru som måste koncentrera sig, säger Wissam och skrattar.

Det nya huset är på 170 kvadratmeter. Framför allt kan de skapa sig var sin arbetsplats på olika våningsplan för att få lugn och ro.

Snabb prisutveckling

De är inte ensamma. Allt fler vill ha större yta och köper hus under pandemin. Priserna har också ökat rejält i Huddinge. De senaste 12 månaderna har villapriserna gått upp med 17,4 procent.

Något som familjen Moussa märkte av när de letade efter ett större hus.

– Vi började titta i somras och priserna steg snabbt under hösten. Budgivningarna går fort upp en miljon över utgångspriset, ibland flera miljoner, säger Wissam.

Huset på Dalhemsvägen landade på 7,9 miljoner kronor – en miljon över utgångspriset.

För familjen var det självklart att vara kvar i kommunen.

– Jag är uppvuxen i Flemingsberg och känner anknytning till Huddinge. Barnen vill inte byta skola. Vi vill bo i ett familjärt område med nära till kommunikationer, här är det bara en promenad till centrum och pendeltåget, säger Medine.

I början av pandemin spekulerades det i sjunkande bostadspriser. Men så har det inte blivit. Tvärtom har det varit en mycket stark prisutveckling, främst på villor och fritidshus.

Huddinge är en av de kommuner i länet där priserna på villor och fritidshus ökat mest. Det är också den kommun efter Stockholms stad där det sålts klart flest villor i länet.

– Man trodde att coronapandemin skulle påverka priserna negativt, men istället har det varit en positiv utveckling, säger Petra Garpefors på Svensk fastighetsförmedling i Huddinge.

Hon tror att en bidragande faktor är att många befinner sig i en situation liknande familjen Mousas.

– Många jobbar mer hemifrån och är mer hemma överhuvudtaget. Man kanske behöver ett arbetsrum och vill ha plats för gym hemma, säger hon.

Säljs innan visning

Liknande slutsatser drar Johan Holmgren på Skandiamäklarna i Huddinge.

– Hemmajobb och hemester istället för att resor i kombination med att vi har en låg ränta har lett till en effekt som man kanske inte förväntade sig när pandemin började, säger han.

Det är ett stort tryck på de villor som är ute till försäljning och budgivningarna kan lätt dra iväg. Men en ganska stor andel objekt kommer aldrig ut på marknaden.

– Det är betydligt snabbare omsättning. Vi säljer säkert 20 procent utanför Hemnet, där säljare och köpare kommer överens innan objektet läggs ut, säger Johan Holmgren.

Fortfarande kan man dock få mer hus för pengarna i Huddinge än på andra sidan kommungränsen, som exempelvis Älvsjö. Det kan vara en anledning till att fler letar sig utåt.