Raka vägen till division 2 för IFK Lidingö

Nykomlingarna IFK Lidingö, med Fredrik Stenman och Pa Dembo Touray, i laget gick rakt igenom division 3 – och är nu klara för division 2. Detta sedan Lidingö slagit Vallentuna i seriefinalen. – Kombinationen av våra äldre och yngre, egna spelare har varit jättebra, säger tränaren Ernesto Rubio Sivodedov.

  • Publicerad 16:06, 25 sep 2016

300 åskådare satt bänkade på Vallentuna IP på lördagen för att se seriefinalen som kunde bli en direkt avgörande match om vem som skulle ta direktplatsen till division 2.

Och det blev också en direkt avgörande match.

Bortalaget IFK Lidingö, nykomlingar för året, slog hemmalaget Vallentuna BK med 4-2 och går därmed rätt igenom division 3, upp i division 2 på en säsong. Det stod på förhand just mellan Lidingö, med Djurgårdsbekantingarna Fredrik Stenman, Pa Dembo Touray och Ngabu Bapupa i laget, Vallentuna och Enköpings SK om direktplatsen till tvåan.

Men Lidingö spelade väldigt stabilt i seriefinalen och hade 2-0 i paus. Vallentuna kom inte riktigt nära.

– Vi visste att Vallentuna skulle vara bra i ungefär 15 minuter i början av halvlekarna, och att de sen inte orkar mer. Och så såg det ut ungefär, tycker jag, säger IFK Lidingös tränare Ernesto Rubio Sivodedov.

Ni går nu direkt upp till tvåan som nykomlingar – hur ser du på året som varit?

– Känslan är att det varit vår säsong. Dipparna vi haft har kommit i starten av våren och starten av hösten, och vi får analysera varför det tar tid att komma igång. Men vi har genomgående känt oss starka.

Målsättningen var inte att går direkt upp, däremot att bli ett topplag, berättar Ernesto Rubio Sivodedov.

– För att undvika nedflyttning var det ett nödvändigt mål. Detta är en hemsk serie, där i princip 33 procent av lagen åker ner. Sen var vi starkare än så, det är vi glada och stolta över. När vi hade spelat halva säsongen hade jag inte sett något lag som var bättre än oss, säger han.

Lidingö tappade under säsongen två viktiga spelare. En som åkte tillbaka till USA, och en som valde att fokusera på studierna i Lund.

– Men vi hade tur som fick in nya spelare. Vi har en jäkla stark trupp, det har inte funnits något lag i serien som matchat vår bredd, säger Ernesto Rubio Sivodedov.

Vad kan man förvänta sig av Lidingö i division 2?

– Ett lag som fortsatt bygger på identiteten vi skapat. Ett hårt arbetande lag med förmodad 3-5-2-uppställning, där många spelare är fostrade i Lidingö. Sen behöver vi självklart få in spelare för att vi ska vara säkra på att stanna kvar i division 2, säger Ernesto Rubio Sivodedov.

Det är oklart hur det blir med de rutinerade spelarna, menar han.

– Vi behöver spelare som spelat på högre nivå än division 2 för att klara oss kvar i division 2. Det första målet är att vara kvar, sen beror allt på hur processen går. Hur bra vi lyckas förbättra vårt anfallsspel, och hur skickliga spelare vi har. Det är en lång väg dit. Men det är klart att vi har både planen och tankarna i våra huvuden.

Hur firade ni på lördagen?

– Vi hade en trevlig middag på Taverna Brillo. Spelarna som inte hade U19-match på söndagen unnade sig väl någon öl. Men jag firade med måtta.

Klara serievinnarna IFK Lidingö har nu 46 poäng. Tvåan Vallentuna BK ligger inför sista omgången på kvalplatsen, på 40 poäng. Täby FK och Enköpings SK skuggar Vallentuna på 38 poäng. Enköping har dessutom en match till godo, hemma mot IFK Stockholm på söndagskvällen. Lördagen den 1 oktober spelar IFK Lidingö säsongens sista match hemma mot just Enköping.