HJÄRTSTOPP. Raimo och Maila Leppänen bor på Hasselbacken i Väsby och är ofta ute och promenerar. Men en promenad i mars kunde ha blivit Raimos sista. Foto: Johan Rosenberg

Raimo fick hjärtstopp – räddades av joggare

Mitt under promenaden med frun Maila föll Raimo plötsligt ihop. Hans hjärta hade slutat slå. Men räddningen – och turen – var närmare än de trodde. En sjuksköterska, som var ute och joggade i närheten, fick igång Raimos hjärta.

  • Publicerad 15:46, 8 maj 2020

Hon var som en räddande ängel som kom från ingenstans.

Raimo, 83, och Maila, 84, bor på Hasselbacken i Upplands Väsby. För att hålla igång brukar de ta promenader med gåstavarna. Den här dagen i mitten av mars var inget undantag.

– Det var en jättevacker dag så vi tog en längre promenad än vanligt. Vi gick över på Runbysidan och genom Barockparken, berättar Maila Leppänen.

När de fick möte gick hon förbi sin man.

– Då hör jag plötsligt ett brak bakom mig. Synen när jag vände mig om glömmer jag aldrig, berättar hon.

Blödde kraftigt

Raimo hade ramlat och blödde kraftigt från huvudet. Maila skrek på hjälp, men ingen reagerade först.

– Då kommer en kvinna framspringande som var ute och motionerade. Hon bad mig känna om han hade puls men jag var så chockad att jag inte visste vad jag skulle göra.

När kvinnan vände på Raimo hade han varken andning eller puls.

– Men hon var snabb i tanken och började genast med hjärtmassage och jag försökte stoppa blodflödet i pannan. Plötsligt ropade hon: "Nu andas han. Har någon ringt efter ambulans?"

Ambulansen kom

Raimo började vakna till och ville komma upp.

– Då kom ambulansen och tog med honom till Danderyds sjukhus. Jag fick inte åka med, på grund av corona. Men läkarbilen som var med körde hem mig med Raimos blodiga jacka och gåstavar.

Raimo togs till hjärtintensiven, där han fick ytterligare ett hjärtstopp samma kväll.

– Jag fick inte komma dit, men de skulle ringa under natten om han blev sämre. Jag var vaken hela natten, men tack och lov kom det inget samtal, berättar Maila.

Opererad igen

Efter en vecka på hjärtintensiven, inklusive en inopererad pacemaker och ett besök på Karolinskas traumaenhet för krosskadorna i ansiktet, fick han komma hem.

Men ansiktsskadorna var så allvarliga att de krävde operation. Den 9 april var det dags för Raimo att lägga sig på operationsbordet igen. Dagen efter fick han komma hem, svullen och medtagen.

Men vem var då den okända livräddaren?

– Allt gick så fort när det hände att jag inte hann ta hennes namn. Vår dotter Jana gjorde en efterlysning på Facebook och nu har vi fått tag i vår ängel. Hon är sjuksköterska och bor här i Väsby. Hur vi kunde ha sån tur, det fattar man bara inte.

Lämnat en blomma

Och nu har de tackat henne.

– Vi var över med en blomma i går, men jag hade kunnat ge henne vad som helst. Jag tror inte Raimo hade klarat sig utan henne, jag såg hur livet rann ur honom. Hon var som en räddande ängel som kom från ingenstans. Och hon var jätteglad att höra att allt gått bra.

Av hjärtstoppet i Barockparken minns Raimo ingenting.

– Plötsligt låg jag tydligen där bara i backen. Helt otroligt, säger han.

Hur mår du nu?

– Så där. Jag har inte så bra balans, men den blir bättre och bättre. Jag har varit ute lite grann med rollatorn. Vi får ju inte träffa någon i coronatider, men jag tittar mycket på tv och läser, säger Raimo.

Före hjärtstoppet hade han haft känning av hjärtflimmer, men stod under läkarkontroll.

– Sjukvården har varit fantastisk. Efter det här hände har de ringt både från Löwenströmska och Danderyd och frågat hur Raimo mår, berättar Maila och fortsätter:

– Jag är fortfarande skärrad. Jag måste försöka vila och tänka klart så att jag kan ta hand om allt här hemma. Och vara pigg till Raimos födelsedag den 6 maj.

Raimo och Maila Leppänen

Raimo: 83 år (84 år den 6 maj).

Maila: 84 år.

Bor: Hasselbacken, Upplands Väsby, sedan 15 år tillbaka. Dessförinnan Sollentuna.

Familj: Två döttrar i Sollentuna, en son i Täby och en son i Väsby.

Gifta: 63 år i sommar.

Visa merVisa mindre