Rågsveds IF firar 60 år. Här är spelarna Saif Hussein, Fuad Touray och Jonas Balele. Foto: Sacharias Källdén

Rågsveds IF har fostrat många stjärnor

I höst fyller Rågsveds IF 60 år och det ska firas med dunder och brak. Förutom ett antal evenemang under året blir det en stor fest i början av september.

  • Publicerad 14:21, 1 jun 2018

"Det är jättemycket engagemang och passion i både området och föreningen", säger Robert Isesund, sportchef Rågsved IF. Foto: Sacharias Källdén

1958, ett år att minnas av olika skäl. De allra flesta tänker förmodligen på fotbolls-VM och hur det svenska landslaget fick möta Brasilien i finalen. Men, det finns även personer som när de hör årtalet, bara tänker på Rågsveds IF.

– Rågsveds IF bildades liksom i kölvattnet av fotbolls-VM. Tittar man bara på våra färger idag så ser man hur tydligt inspirerade vi är av den turneringen, eller ja ... Brasilien, säger Robert Isesund, sportchef i Rågsveds IF.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I hela 60 år har föreningen underhållit barn och ungdomar med en rad olika idrotter och genom åren har flera stjärnor vuxit fram.

– Idrottare i vår förening har varit och är duktiga. Vi har nått framgång i en rad olika sporter genom åren. Vi har exempelvis Stefan Billborn som spelade i Rågsveds IF när han var liten och senare blev tränare för pojkar födda 82. Idag tränar han allsvenska Hammarby IF, säger han och tillägger:

– Stefan Ishizaki spelade också i Rågsveds IF. Genom åren har han spelat i både Los Angeles Galaxy och i AIK. Sedan har vi haft ett damlag som spelat på högsta nivån. Vi har haft många duktiga idrottare helt enkelt.

Föreningen har nått både toppar och dalar men kärleken till sporten har övervunnit allt.

– Jag tror och hoppas att vi är tillbaka mot toppen igen. Det har varit svajigt ibland men idag är vi 550 medlemmar och är både unga och pigga. Vi har en enorm stolthet gentemot vår historia och det är viktigt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Föreningen satsar stenhårt på att krossa gamla strukturer och vill att idrotten ska vara tillgänglig för alla. Så sent som i fjol fick föreningen ett bidrag från Stockholms Fotbollsförbund på 64 000 kronor. Detta tack vara en långsiktig och hållbar satsning för att öka andelen tjejer som spelar fotboll i närområdet. 

– Vi måste förändra bilden av att killar spelar fotboll och tjejer får göra annat. Alla kan göra allt. Vi har verkligen satsat på tjejer och i och med pengarna vi fått från 50/50-fonden hoppas vi att vi ska kunna göra det ännu mer, säger han och fortsätter:

– På nationaldagen har vi exempelvis en dag för bara tjejer. Då ska vi försöka inspirera fler till sporten. Dels genom workshops med sport som tema men vi ska också prata om självbild och utveckling på det personliga planet. Vi kommer ta upp en del viktiga ämnen.

Traditionsenligt firande

I september är det den traditionsenliga RIF-helgen och i år ska det firas med dunder och brak. Det kommer bli fotbollsmatcher på plan hela dagen som avslutas med en festlig middag för allmänheten.

– Det brukar vara jättemycket folk, allt från gamla medlemmar, tränare och idrottare till de som bara bor i närheten. Alla är välkomna och det kommer vara massor av ikringliggande evenemang för den som vill göra annat, säger Robert och tillägger:

– Men med det sagt så tycker jag att man ska hålla lite koll på oss. Vi har mängder av aktiviteter året om.