Vill ordna raggarträff. Vasastadsbon Joel Fohlin tycker att det måste få låta i en stad. Foto: Pekka Pääkkö

"Raggare har också rätt att vara här"

Tonen har varit väl hård när det gäller de så kallade raggarträffarna på Sveavägen, tycker Joel Fohlin. Själv bor han ett stenkast därifrån och vill nyansera debatten. "Vem har egentligen rätt till staden?" frågar han och har startat Facebooksidan "Sveavägens raggare".

  • Publicerad 15:00, 14 maj 2021

Joel Fohlin bor på Ynglingagatan intill Sveavägen. Han har bott i Vasastan i nio år och understryker att han inte är raggare själv, men tycker att debattklimatet i vissa Facebookgrupper har blivit för hårt. Det måste få låta i en stad, menar han.

– Vem som helst har rätt att bo var som helst. Men precis som att jag tycker att det är märkligt att klaga på hög musik om man bosätter sig på en bargata så tycker jag att det är märkligt att bli upprörd av höga ljud och buller om man väljer att bo på en av Stockholms mest trafikerade gator, säger Joel Fohlin.

Joel Fohlin anser att det är märkligt att bli upprörd av höga ljud och buller om man väljer att bo vid en av stans mest trafikerade gator. Foto: Pekka Pääkkö

I Facebookgruppen "Vasastan" bjöd han in till sin nystartade sida "Sveavägens raggare". Något som mottogs med blandade reaktioner.

– Det framkom en del fördomar som jag tycker är tråkiga. Som att om man ser ut på ett visst sätt så skulle man inte kunna gilla raggarkulturen. Jag tycker att det är tråkigt att man sätter sig till doms över andra människor. Syftet med gruppen är att samla folk som tycker att det är kul med raggarkulturen. Jag tänkte att det måste finnas fler som tycker att den är nice, säger Joel Fohlin.

Vanadislunden kan få alkoholförbud

Från sin lägenhet hör han ljudet från bilträffarna på Sveavägen.

– Jag brukar gå ut och kolla på bilarna när det är raggarträffar, det är kul och bidrar till en mer dynamisk stadsdel. Det är trots allt en folkfest med vackra bilar och folk som kanske tänker lite annorlunda än dem som bor här. Det har varit raggare på Sveavägen sedan 1950-talet och få, om någon, som bor längs gatan kan ha upplevt den utan raggarna.

– Jag tycker att raggare också har rätt att vara här. Frågan om vem som har "rätt till staden" är intressant. Är det jag som har bott här i åtta år, är det någon som nyligen köpt en jättedyr bostadsrätt?

Sveavägens nya fartgupp på plats

Fördomar mot raggare är trist, tycker Joel Fohlin, som anser att bilträffarna har sin givna plats i stadsbilden. Foto: Pekka Pääkkö

Mitt i Vasastan har flera gånger skrivit om grannar som störs av fyllefester och allmänt stök på gatan, men även fortkörning. För ett par veckor sedan skrev vi om en undersökning som staden låtit göra med bostadsrättsföreningar på Sveavägen. Den visar bland annat att cirka 80 procent av de tillfrågade föreningarnas styrelser tycker att trafiksituationen på Sveavägen är ganska eller väldigt problematisk. Över 60 procent av de tillfrågade upplever gatan som otrygg.

Kan du förstå om folk som blir väckta nattetid blir upprörda?

– Jo, det är hemskt om någon blir väckt klockan tre på natten, men det är ju i så fall en polisiär fråga. Jag tycker att staden måste få vara blandad för att behålla sin dynamik, säger Joel Fohlin som själv planerar att ordna en raggarträff.

– Jag saknar dock raggarbil.

På Facebook heter sidan, som i skrivande stund har tio likes, "Sveavägensraggare" i ett ord.